Victor Orban je uvjeren: ‘Ovo je jedini čovjek koji odmah može okončati rat u Ukrajini'

8
Radiosarajevo.ba
Victor Orban je uvjeren: ‘Ovo je jedini čovjek koji odmah može okončati rat u Ukrajini'
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban, jedan od najvećih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump može okončati rat u Ukrajini ako pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u koji će se održati 2024. godine, piše Newsweek.

"Postoji muškarac koji bi mogao okončati rat u Ukrajini i donijeti joj mir. Radi se Donaldu Trumpu", rekao je Orban za mađarsku radio stanicu Kossuth Radio.

"Mađarska bi voljela na čelu SAD vidjeti osobu koja se zalaže za mir", dodao je mađarski premijer.

Drama u Madridu: Čudesni Real u tri minute postigao dva gola i plasirao se u finale

Drama u Madridu: Čudesni Real u tri minute postigao dva gola i plasirao se u finale

Orban je velik pristaša Trumpa, a ranije je rekao da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je ovaj pobijedio na predsjedničkim izborima u Americi koji su se održali 2020. godine.

Nakon što je Trump nedavno rekao da se ne smatra krivim niti za jednu od ukupno 37 tačaka optužnice kojom ga federalna vlada tereti zbog nezakonitog ophođenja tajnim dokumentima, Orban mu je preko društvene mreže Twitter poslao poruku potpore.

Orban je prošlog mjeseca tokom govora koji je održao na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) u Budimpešti zazvao povratak Trumpa u Bijelu kuću.

Donald Trump
Foto: EPA: Donald Trump

"Vratite se, gospodine predsjedničke, ponovno Ameriku učinite velikom i donesite nam mir", rekao je mađarski premijer.

CPAC je okupljanje koje Američka konzervativna unija (ACU) organizira od 1974. godine.

Osim što podupire Trumpa, Orban je i veliki pristaša Vladimira Putina, što je pokazao kada je više puta pokušao ublažiti ili blokirati sankcije koje je Europska unija nametnula Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koju je ruski predsjednik naredio krajem februara 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije