Poruke / UN: Ignorisali ste savjete WHO-a i sad svi plaćamo visoku cijenu

18. 05. 2020. u 16:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 47

Generalni sekretar UN Antonio Guterres kritikovao je zemlje koje su "ignorisale preporuke" Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za postupanje u pandemiji koronavirusa.

On je cijenio da je svijet platio "visoku cijenu" različitih strategija.

"Vidjeli smo izraze solidarnosti, ali veoma malo jedinstva u našem odgovoru na COVID-19. Zemlje su slijedile različite strategije, ponekad kontradiktorne, a svi plaćamo visoku cijenu", izjavio je Guterres na video-konferenciji na otvaranju godišnjeg sastanka skupštine (WHO).

Generalni sekretar UN je ukazao na to da je "veliki broj zemalja ignorisao preporuke WHO".

"Kao posljedica toga, virus se proširio po svijetu i sada ide ka zemljama na jugu, gdje bi mogao da ima još razornije posljedice", upozorio je Guterres i pozvao da se uloži "veliki multilateralni napor" s obzirom na ovu "tragediju".

"Nadam se da će istraživanje vakcine moći da bude polazna tačka", dodao je on.

Svjetska zdravstvena skupština, koja se prvi put u historiji održava virtuelno, trajat će samo dva dana zbog pandemije koronavirusa.

Uprkos tenzijama između Washingtona i Pekinga, zemlje se nadaju da će konsenzusom usvojiti rezoluciju koju je podnijela Europska unija. Rezolucijom se traži što brže pokretanje procesa procjene kako bi se ispitao međunarodni zdravstveni odgovor i mjere WHO u borbi protiv pandemije.

U rezoluciji se takođe poziva na "univerzalan, brz i pravičan pristup svim proizvodima (...) potrebnim da bi se odgovorilo na pandemiju", i ističe uloga "vakcinacije velikog obima protiv COVID-19, kao globalnog javnog dobra da bi se spriječilo, zaustavilo i eliminisalo prenošenje u cilju zaustavljanja pandemije".

Neimenovani izvor evropske diplomatije rekao je da će usvajanje rezolucije konsenzusom biti "važan rezultat zato što će WHO biti prvi svjetski forum koji se jednoglasno saglasio oko nekog teksta". Prema tom izvoru, u rezoluciji se postavljaju i "teška" pitanja, uključujući porijeklo virusa i reformu WHO, koju traže SAD.

"Nijedna tema nije izbjegnuta u rezoluciji, posebno kad je riječ o nastavku reforme WHO i njenih kapaciteta koji su se pokazali nedovoljnim za sprječavanje krize ovih razmjera", dodao je u izjavi taj evropski izvor, javlja B92.

Američki ambasador u UN u Ženevi Andrew Bremberg izrazio je u petak nadu da će se SAD "pridružiti konsenzusu".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA