Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na krizu mentalnog zdravlja zbog korone

Radiosarajevo.ba
Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na krizu mentalnog zdravlja zbog korone
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Zbog nametnute izolacije, siromaštva i anksioznosti, usljed pandemije koronavirusa prijeti globalna kriza mentalnog zdravlja, upozorila je čelnica odjeljenja za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije.

"Izolacija, strah, nesigurnost i ekonomski pad prouzrokuju ili mogu da prouzrokuju psihološke probleme", rekla je Devora Kestel, načelnica odjeljenja za mentalno zdravlje WHO-a.

Kestel je, predstavljajući izvještaj UN-a i smjernice po pitanju pandemije koronavirusa i mentalnog zdravlja, rekala je da je moguć veliki porast broja mentalnih bolesti i njihovog intenziteta i da bi vlade trebale da stave to pitanje u središte svog odgovora.

"Mentalno zdravlje i blagostanje cijelih društava snažno su pogođeni krizom, pa su prioritet koji hitno mora da počne da se rješava", rekla je Kestel novinarima.

U izvještaju je istaknuto nekoliko regija i društvenih slojeva koji su najranjivija grupa za mentalne bolesti, uključujući djecu i mlade izolovane od prijatelja, zdravstvene radnike suočene sa velikim brojem osoba umrlih od koronavirusa.

Dosadašnja istraživanja već pokazuju uticaj pandemije na globalno mentalno zdravlje. Psiholozi navode da je zabilježen porast broja anksioznih i depresivnih u više zemalja.

Povećava se i porodično nasilje, dok zdravstveni radnici više traže psihološku pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije