Umrla stogodišnja Odette Niles: Simbol pokreta otpora tokom nacističke okupacije Francuske

0
Hina
Umrla stogodišnja Odette Niles: Simbol pokreta otpora tokom nacističke okupacije Francuske
Foto: Printscreen / Odette Niles

Odette Niles, stogodišnjakinja koja je postala simbol otpora tijekom nacističke okupacije Francuske, umrla je u noći na subotu, a predsjednik Emmanuel Macron nazvao ju je utjelovljenjem "stoljeća predanosti i slobode".

"Odette Niles predstavljala je stoljeće predanosti i slobode. Nastavit ćemo nositi sjećanje na njezino djelo", poručio je šef francuske države na Twitteru.

Rođena 27. decembra 1922. u Parizu i članica Mladih komunista od 1940., za vrijeme okupacije dijelila je letke i sudjelovala u demonstracijama prije nego što ju je u augustu 1941. uhapsila francuska policija.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Zatim je prebačena u internacijski logor u regiji Loire-Atlantique gdje je upoznala još jednog poznatog sudionika pokreta otpora, Guya Môqueta, uoči njegova pogubljenja zajedno s 47 drugih zatvorenika.

Na "barijeri", granici između logora za žene i onog za muškarce, ona mu je obećala poljubac koji mu nikad neće moći dati.

Posljednja poruka Guya Môqueta također je bila za Odette: "Umrijet ću (...), a da nisam dobio ono što si mi obećala".

Niles, koju se otad zvalo "zaručnicom Guya Môqueta", potom je kroz tri godine premještana u više logora, sve do onoga u Mérignacu, na zapadu Francuske, odakle je pobjegla 1944. da bi se pridružila pokretu otpora u Bordeauxu.

Nakon rata, Odette Niles cijeli je život ostala vjerna svom komunističkom idealu i borila se za prava žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije