Papa usporedio ruski napad na Ukrajinu s nacističkom operacijom masovnih pokolja

7
Hina
Papa usporedio ruski napad na Ukrajinu s nacističkom operacijom masovnih pokolja
Foto: EPA / Papa Franjo

Papa Franjo usporedio je danas rat u Ukrajini s nacističkom operacijom u kojoj je, u prvom dijelu Drugoga svjetskog rata, ubijeno oko dva miliona ljudi, uglavnom Židova.

Obraćajući se na ovosedmičnoj općoj audijenciji poljskim hodočasnicima, Franjo je istaknuo da je Katoličko sveučilište u Lublinu u Poljskoj nedavno obilježilo godišnjicu operacije Reinhard.

Bio je to kodni naziv za tajnu operaciju u dijelu okupirane Poljske koji je obuhvaćao teritorij koji je danas na području Ukrajine.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Papa Franjo: Vatikan spreman da posreduje u pregovorima o okončanju ukrajinskog sukoba

Papa Franjo: Vatikan spreman da posreduje u pregovorima o okončanju ukrajinskog sukoba

"Neka sjećanje na ovaj stravičan događaj u svima pobudi namjere i akcije za postizanjem mira", rekao je Sveti Otac, posebno spomenuvši operaciju "istrebljenja".

A potom je skrenuo s napisanog teksta i dodao:

"I historija se tako ponavlja. Danas vidimo što se događa u Ukrajini."

Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" čija je svrha "denacificirati" zemlju i odande iskorijeniti nacionaliste, koje smatra opasnima. Ukrajina i njezini saveznici optužuju Moskvu za ničim izazvan rat s ciljem otimanja teritorija od svoga prozapadno orijentiranog susjeda.

Otkako je u februaru započela invazija Franjo je u više navrata oštro osudio ruske poteze. Prošli mjesec je rekao da Ukrajinci trpe "mučeništvo zbog agresije", a posljedice rata na Ukrajince usporedio je s "užasnim genocidom" iz 30-ih godina, kada je zbog sovjetskog diktatora Josifa Staljina u zemlji zavladala glad.

Papa je u više navrata ponudio posredovanje Vatikana u rješavanju sukoba, ali zbog njegovih oštrih kritika Rusije to je vrlo malo vjerojatno. U prošlomjesečnom intervjuu za isusovački časopis America Franjo je govorio o, kako je rekao, okrutnostima ruskih vojnih snaga u Ukrajini.

"Općenito, najokrutniji su možda oni koji su porijeklom iz Rusije, ali ne drže do ruske tradicije, poput Čečena ili Burjata. U svakom slučaju napadač je ruska država, to je sasvim jasno", rekao je Franjo.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Papine je komentare nazvao "nekršćanskima" i neshvatljivima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije