Prava žena u BiH: Prisutan fenomen staklenog plafona

1
Radiosarajevo.ba
Prava žena u BiH: Prisutan fenomen staklenog plafona
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija u Sarajevu

Nasilje nad ženama i dalje je široko rasprostranjen problem, a čak 67 posto žena u Bosni i Hercegovini smatra da je rodno zasnovano nasilje uobičajena pojava, kazala je danas direktorica Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Govoreći na tematskoj sjednici "Ljudska prava žena u Bosni i Hercegovini", koja se u Sarajevu održava u organizaciji Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, Filipović-Hadžiabdić je kazala kako je gotovo polovina žena iskusila neki oblik nasilja.

Kada se radi o rodno zanovanom nasilju, žene i dalje nemaju jednako dostupan pristup sistemskoj zaštiti i suočavaju se sa raznim oblicima diskriminacije.

Nejednakost je prisutna i u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, piše BHRT.

“Povećava se broj žena magistrica i doktora nauka, danas ih je više nego muškaraca, ali je prisutan fenomen staklenog plafona jer je više muškaraca u predavačkim strukturama", kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Prema njenim riječima, Bosna i Hercegovina ima najmanji nivo učešća žena na tržištu rada u jugoistočnoj Evropi, na šta utiče i činjenica da postoje stereotipi o ženskim i muškim poslovima.

Govoreći o zastupljenosti žena u političkom životu zemlje, Filipović-Hadžiabdić je naglasila da je, iako je Izborni zakon Bosne i Hercegovine uveo kvotu od 40 odsto učešća u vlasti manje zastupljenog pola, situacija u praksi drugačija.

“Tačno je da žena ima 40 odsto na listama političkih partija, ali u zakonodavnoj vlasti u praksi je drugačije. Nakon izbora 2018. godine, zastupljenost je u Parlamentarnoj skupštini BiH bila je 23,18 odsto, a u izvršnoj vlasti je 22,2 odsto. Najniža je na lokalnom nivou vlasti”, kazala je ona.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamenta BiH Adil Osmanović rekao je da se sve više govori o pravima žena, a ona su sve ugroženija.

"S obzirom na pandemiju, svakodnevno smo svjedoci diskriminacije", smatra Osmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije