Ultimativno poniženje za Wagner: Putin izdao novo naređenje

1
Radiosarajevo.ba
Ultimativno poniženje za Wagner: Putin izdao novo naređenje
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Vladimir Putin naredio je Wagnerovim plaćenicima da mu polože zakletvu na vjernost dva dana nakon što je njihov vođa Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći za koju se, uglavnom, okrivljuje Kremlj.

Naredba je stigla kad su Rusi koji se bore za Ukrajinu pozvali ožalošćene Wagnerove borce da se pridruže njihovim redovima, iako se raspoloženje plaćenika iz Kremlja činilo tmurnim, a ne buntovnim.

Naime, zakletvom se pokušavaju obnoviti "duhovni i moralni temelji za obranu Ruske Federacije" i osigurati da svi ruski vojnici i plaćenici "strogo slijede naredbe zapovjednika i nadređenih".

Muhamed Jusić nakon značajne odluke OIC-a: Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom!

Muhamed Jusić nakon značajne odluke OIC-a: Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom!

Podsjetimo, Prigožin i još devet osoba, uglavnom najviše rangiranih zapovjednika, poginuli su kada se njegov privatni avion srušio u blizini Moskve u srijedu poslijepodne, dva mjeseca nakon što je pokrenuo svoju pobunu. Zapadne obavještajne agencije optužile su Putina da je postavio bombu u zrakoplov.

Ranije u petak, Ruski dobrovoljni korpus, skupina Rusa koji se bore za Ukrajinu, rekao je da bi se Wagnerovi plaćenici trebali pridružiti njihovim redovima i osvetiti Prigožinovu smrt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije