Ko je misteriozna udovica Jevgenija Prigožina? Naslijedila imperiju od milijardu eura

0
Radiosarajevo.ba
Ko je misteriozna udovica Jevgenija Prigožina? Naslijedila imperiju od milijardu eura
Foto: X.com / Ljubov Prigožina i Jevgenij Prigožin

Iza Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke grupe Wagner koji je poginuo u avionskoj nesreći, ostala je neutješna udovica, Ljubov Prigožina.

U srijedu, 23. augusta 2023. godine, cijeli svijet je obišla vijest o pogibiji šefa ruske privatne paravojne grupe Wagner Jevgenija Prigožina i njegovih najbližih saradnika poslije rušenja aviona u kom su se nalazili.

Ruske vlasti i sama grupa Wagner to su potvrdili, iako će se na rezultate zvaničnog procesa identifikacije sačekati nekoliko dana.

Vlado Kalember je nedavno napunio 71 godinu: Evo kako je izgledao u mlađim danima

Vlado Kalember je nedavno napunio 71 godinu: Evo kako je izgledao u mlađim danima

Avion se srušio u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve, na letu ka Sankt Peterburgu, a u njemu bila i dvojica najvažnijih Prigožinovih saradnika, zamjenik za vojne operacije Dmitrij Utkin i zamjenik za logistiku i civilne operacije, Valerij Čekalov.

Ovaj događaj će nesumnjivo imati višedimenzionalne posljedice, od unutrašnjih do spoljašnjih, uz one koje se odnose na sukob u Ukrajini, jer je nestala jedna od najjačih simboličnih figura ovog sukoba, gotovo jedina koja je u globalnoj javnosti mogla da se mjeri sa njegovim najvažnijim političkim akterima, a iza Prigožina je ostala neutješna udovica, Ljubov Prigožina.

Ko je bio Jevgenij Prigožin? Od teškog života na ulicama Rusije do bogatstva i fatalnog kraja

Ko je bio Jevgenij Prigožin? Od teškog života na ulicama Rusije do bogatstva i fatalnog kraja

Ko je Ljubov Prigožina?

Rođena je 26. juna 1970. godine, ruska je poslovna žena i farmaceutkinja. Njena istaknutost se uglavnom pripisuje njenom druženju sa mužem. Ona je vlasnica lanca butika poznatih kao Muzej čokolade, koji se nalazi u Sankt Peterburgu. Srednju školu je završila u Rusiji, a zatim je nastavila više studije medicine. Diplomirala je farmaciju.

Pored toga, ona je vlasnica wellness centra koji se nalazi u Lenjingradskoj oblasti. Njeno vlasništvo se također proteže na butik hotel po imenu Cristal Spa & Residence, koji je 2013. godine dobio cijenjenu nagradu Perfect Spa Project. Također, ona posjeduje vlasništvo nad Agat LLC, podružnicom Concord Management and Consulting LLC. Ova druga kompanija je dio grupe Concord, prenosi The Statesman.

Žena čija moć "prkosi" sankcijama

Na početku sukoba u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele finansijske sankcije Ljubov Prigožini zbog koristi koje je njen suprug stekao od javnih ugovora sa ruskim Ministarstvom odbrane tokom aneksije Krima i proruske separatističke okupacije u istočnoj Ukrajini.

Uprkos uvođenju sankcija, Ljubov Prigožina nastavila je da pruža značajnu podršku svom mužu. Radeći diskretno, ona ima značajan uticaj i zauzima centralnu poziciju u upravljanju operacijama Wagner grupe. Postoje ograničene javne informacije koje se odnose na Ljubov Prigožinu. Ona namerno bira da se drži prikriveno i izbjegava da privuče pažnju.

Bogatstvo Prigožina se inače prochenjuje na milijardu eura.

Sergej Lavrov šokirao reakcijom na pitanje o Prigožinu, psovka se širi društvenim mrežama

Sergej Lavrov šokirao reakcijom na pitanje o Prigožinu, psovka se širi društvenim mrežama

Prigožinova djeca

Starija ćerka Polina 2019. bila je akcionar u ruskoj kompaniji Lahta plaza, koja se u martu 2022. našla pod američkim sankcijama. Sada je pod kontrolom Prigožinovog sina Pavela. Lahta plaza je, prema korporativnim dokumentima, dijelila revizora i broj telefona sa ruskim kompanijama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu rudarskim i šumarskim kompanijama u Africi koje su kasnije sankcionisale SAD i EU kao paravan Wagnera.

Polina je prvo dijete Prigožina. Rođena je 1992, dok je sin Pavel rođen ili 1996. ili 1998. Mlađa ćerka Veronika rođena je 2005.

Inače, Jevgenij Prigožin je priznat kao ruski oligarh, vođa plaćenika, a ranije je bio na poziciji bliskog povjerenja kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, sve dok nije pokrenuo pobunu u junu 2023. Rečeno je da se letjelica zapalila pri udaru o tlo i da je kasnije progorjela. Njegovo ukupno trajanje leta bilo je manje od 30 minuta. Iako to nije zvanično potvrđeno, postoje izveštaji koji sugerišu da je avion možda pripadao Prigožinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije