Ukrajinski profesor otkrio kako je znao da dolazi Joe Biden: 'Američki avioni ponašali se čudno'

7
Radiosarajevo.ba
Ukrajinski profesor otkrio kako je znao da dolazi Joe Biden: 'Američki avioni ponašali se čudno'
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden danas je nenajavljeno stigao u Ukrajinu, gdje se sastao s predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

Posjet se dogodio u okviru službenog posjeta Poljskoj gdje će se Joe Biden sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i drugim čelnicima iz regije. No, prije tog susreta, Biden je svratio u Kijev gdje je s oduševljenjem dočekan.

Bidenov posjet Ukrajini za portal Net.hr komentirao je Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ukrajinsko-američki odnosi

Upitan ima li kakve pozadine u tom posjetu, Kamenjecki kaže da za sada, što se vidi u ovim okolnostima u kompletnoj priči ukrajinsko-američkih odnosa, ne vidi nekog većeg razloga osim poruke za Rusiju i ostali svijet da SAD nastavljaju s podrškom Ukrajini, u ovim uvjetima kada se govori da postoji umor i da je gospodarski to sve skupa teško podnijeti.

"Ispaljivanje toliko municije svaki dan ovog rata, teško je i za zemlje koje Ukrajini isporučuju to oružje", rekao je Kamenjecki.

Posjet Bidena usporedio je s posjetom bivšeg američkog predsjednika Kennedyja Berlinu.

"Mislim da je to otprilike situacija koju bismo mogli usporediti sa zbivanjima oko Berlinske krize, kada je u ljeto 1963. godine predsjednik Kennedy došao u opkoljeni Berlin. Tada je rekao tu čuvenu rečenicu, nakon čega je ona postala hit, "Ich bin ein Berliener".

On je kao političar htio pokazati da je s njemačkim narodom. Slična je poruka sada i u posjeti Bidena", rekao je Kamenjecki.

Dodao je da ne zna hoće li biti kakvog jačeg rezultata osim dodatnih količina onoga što već Ukrajina ima ili što im treba za veću kontraofenzivu.

Ukrajini bi, rekao je Kamenjecki, trebale dalekometne rakete i lovci koji mogu nositi i koristiti taj asortiman oružja koji im Zapad može isporučiti.

Biden najavio novu pomoć: Ukrajina će dobiti 500 miliona dolara vrijednu vojnu opremu

Biden najavio novu pomoć: Ukrajina će dobiti 500 miliona dolara vrijednu vojnu opremu

Čudno ponašanje američkih aviona

Posjet Joe Bidena izazva je salve oduševljenja među Ukrajincima.

"Kijevljani su oduševljeni jer je predsjednik došao u grad koji je stalno pod raketnom opasnošću. Tamo gdje su bili jutros, u tom su kvartu padale rakete s bojnim glavama od 300 kilograma. To bez daljnjega utječe na moral građana", rekao je, dodavši da je Bidenov posjet na neki način i snažna psihološka podrška što je jako bitno.

Profesor Maksim Kamenjecki otkrio je i da je još jučer sumnjao da bi moglo doći do posjeta američkog predsjednika.

"Od jučer sam primijetio da se na zapadnim granicama američki avioni elektroničkog izviđanja čudno ponašaju, što nisu radili tokom rata. Postoji jedan oblik takvih redovnih operacija, pa povremeno oblijeću na jugu ili zapadu. No to što sam jučer gledao, nisu bile redovne operacije", rekao je, dodavši da je pretpostavio da se nešto sprema, a s obzirom da je bio najavljen posjet predsjednika u Poljsku, jedna od misli bila mu je da će možda produžiti za Kijev.

Ovo je prva poruka Joea Bidena iz Kijeva: Dao obećanje Ukrajini, te poslao poruku Putinu

Ovo je prva poruka Joea Bidena iz Kijeva: Dao obećanje Ukrajini, te poslao poruku Putinu

No, sinoć nije bilo nikakvih informacija o tome, a u posjet je bio siguran kada je danas pročitao da je ukrajinski ministar vanjskih poslova otkazao posjet Bruxellesu zbog "nekih drugih posjeta Kijevu".

Kaže i da su operaciju Bidenova dolaska u Kijev otkrile i vanredne mjere sigurnosti što se tiče obustave prometa u gradu, a neke su ulice zbog posjeta bile u potpunosti blokirane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije