Biden najavio novu pomoć: Ukrajina će dobiti 500 miliona dolara vrijednu vojnu opremu

0
FENA
Biden najavio novu pomoć: Ukrajina će dobiti 500 miliona dolara vrijednu vojnu opremu
Foto: Anadolija / Joe Biden i Volodimir Zelenski

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, koji boravi u iznenadnoj posjeti Kijevu, najavio je isporuku ključne vojne opreme za Ukrajinu.

Biden je najavio da će tokom susreta sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim timom razgovarati o podršci Ukrajini u smislu nove isporuke ključne opreme, uključujući topničku municiju, protuoklopne sisteme i radare za zračni nadzor kako bi se ukrajinski narod zaštitio od zračnog bombardiranja.

On je tokom iznenadne posjete Kijevu u ponedjeljak, pojasnio da će Washington dati Ukrajini novi paket vojne pomoći vrijedan 500 miliona dolara.

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Dodao je da će kasnije ove sedmice objaviti dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti rusku ratnu mašineriju, prenosi Ukrinform.

"Tokom prošle godine, Sjedinjene Države izgradile su koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine u vojnom, ekonomskom i humanitarnom smislu i ta će se podrška nastaviti", istaknuo je američki predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na Telegramu da je Bidenov posjet "iznimno važan znak podrške za sve Ukrajince" i objavio fotografiju dvojice čelnika kako se rukuju, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije