Lažni raspored, večera s Jill..: Kako je organizovan dolazak Joea Bidena u Kijev

2
Radiosarajevo.ba
Lažni raspored, večera s Jill..: Kako je organizovan dolazak Joea Bidena u Kijev
Foto: Anadolija / Posjeta Joea Bidena Ukrajini

Cijeli svijet se iznenadio kada se američki predsjednik Joe Biden iznenada pojavio u Kijevu, a sada su izašli i detalji kako je tačno organizovan put. 

Naime, Bijela Kuća svaki dan objavljuje dnevni raspored kretanja američkog predsjednika. Na repetoraru za danas je bila posjeta Varšavi, iako je u tom trenutku Biden već bio na putu za glavni grad Ukrajine. 

Na avionu Air Force 1 su, osim predsjednika i njegovog tima, bili i novinari pojedinih američkih medija. Njima su oduzeti telefoni i zakleti na tišinu, kako plan ne bi procurio. 

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

The New York Times dalje prenosi da je Biden napustio Washington bez obavijesti jer je prethodno sa suprugom Jill večerao u jednom restoranu u nedelju navečer. Javni izlazak s prvom damom na večeru je rijetkost u Bidenovom protokolu. Američki dužnosnici su prethodno negirali mogućnost da predsjednik SAD-a posjeti Ukrajinu tijekom planirane posjete istočnoj Europi.

"Umjesto toga, Bijela kuća je u nedjelju navečer izdala priopćenje s rasporedom za ponedjeljak, prema kojem je predsjednik tokom dana i dalje u Washingtonu, a navečer putuje za Varšavu, iako je već bio pola svijeta udaljen", objavio je The New York Times.

Po slijetanju u Poljsku, delegacija oko Bidena se zaputila na desetosatni put vozom, te je 80-godišnji predsjednik SAD-a u Kijev došao u osam sati po lokalnom vremenu. Iako je put bio iscrpljujući, Biden se obavezao na njega kako bi pokazao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom kako je SAD uz ovu zemlju i kako ne ide nigdje, piše New York Times

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije