Ukrajinski predsjednik: Trump nije vršio pritisak na mene da istražim Bidena

Radiosarajevo.ba
Ukrajinski predsjednik: Trump nije vršio pritisak na mene da istražim Bidena

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu kako u razgovoru američki predsjednik Donald Trump nije vršio pritisak na njega da otvori istragu o političkom protivniku Joeu Bidenu te da ne želi biti upetljan u američke izbore.

"Niko nije izvršio pritisak na mene", rekao je Zelenski u New Yorku tokom susreta s Trumpom, prenosi agencija dpa

"Oprostite, ali ne želim biti uključen u demokratske izbore u SAD-u", dodao je Zelenski na engleskom jeziku. 

Istaknuo je kako su transkripti objavljeni. "Mislim, a vi ste ih pročitali, da niko nije izvršio pritisak na mene".

Trump je naglasio kako želi da Ukrajina "zaustavi korupciju" pa je ponovio da nije bilo "nikakva pritiska" zbog Bidena, njegova političkog rivala. 

Kongres odlučio: Pokreće se istraga o opozivu Donalda Trumpa

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi objavila je da Kongres službeno započinje istragu sa svrhom pokretanja opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa. "Predsjednik mora odgovarati za svoje postupke. Niko nije iznad zakona", poručila je Pelosi. Iako je do američkih predsjedničkih izbora ostalo još nešto više od godina dana, predizborna kampanja se već zahuktava.


Zelenski je kazao kako je mislio da će biti objavljen samo Trumpov dio razgovora iz jula, piše Reuters

"Lično smatram da ponekad takvi razgovori između predsjednika nezavisnih država ne bi trebali biti objavljeni", rekao je ukrajinskim medijima. 

Otkrio je i kako nije znao detalje o istrazi Bidenova sina Huntera pa je ponovio kako želi da njegov novi državni tužitelj istraži sve slučajeve. 

Američki mediji pisali su kako je Trump više puta od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži je li Biden, favorit za demokratskog kandidata na izborima iduće godine, zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik u vrijeme Baracka Obame i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je zbog korupcije istraživao kompaniju koja je zaposlila Bidenova sina nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin. 

Bidenov sin Hunter bio je u Upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije