Ukrajina tvrdi: Uhapsili smo ruskog agenta koji je planirao napade na Odesu

1
Hina
Ukrajina tvrdi: Uhapsili smo ruskog agenta koji je planirao napade na Odesu
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) saopćila je da je uhapsila agenta ruske vojne obavještajne službe koji je planirao napade na Odesu, najveću crnomorsku luku u zemlji.

"(Njegov) glavni zadatak bio je uzdrmati političku situaciju u regiji Odesi sabotažama i terorističkim djelima, naveo je SBU. Agent je uhvaćen dok je pokušavao regrutirati nekoga da izvrši napade", dodaju.

Ne navode detalje, a dužnosnici ruskih ministarstava vanjskih poslova i obrane nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Kijev, Washington i zapadne prijestolnice zabrinute su zbog gomilanja ruskih vojnika blizu granice s Ukrajinom i potencijalne invazije. Američki i ruski diplomati započeli su u ponedjeljak u Ženevi razgovore o deeskalaciji krize.

Moskva poriče da planira napad i optužuje Ukrajinu i NATO za poticanje napetosti. Traži da savez predvođen SAD-om zajamči da Ukrajina neće postati članica NATO-a.

Rusija je u decembru objavila da je netko bacio molotovljev koktel na ruski konzulat u ukrajinskom gradu Lavovu i da je uputila prosvjednu notu zbog napada kojeg je opisala "terorističkim činom".

Ukrajinske veze s Rusijom raspale su se 2014. godine nakon ruske aneksije Krima i nakon što su proruske snage okupirale teritorij u istočnoj Ukrajini koji Kijev želi vratiti.

Kijev navodi da je ubijeno oko 15.000 ljudi od početka sukoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije