Borrell upozorava Rusiju na posljedice agresije na Ukrajinu

0
Fena
Borrell upozorava Rusiju na posljedice agresije na Ukrajinu
FOTO: Fena / Josep Borrell

Svaka provokacija ili agresija na Ukrajinu imala bi ozbiljne posljedice, rekao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell u poruci Moskvi uoči sastanka s ukrajinskim dužnosnicima u srijedu.

"Evropska unija najbliži je partner Ukrajine i mi u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", rekao je visoki diplomat EU u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP objavljenom u utorak.

Tokom svoje posjete Borrell će se u Kijevu i na istoku Ukrajine sastati s ukrajinskim dužnosnicima, uključujući ministra vanjskih poslova Dmytra Kulebu, prenosi dpa.

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Borrellove aktivnosti dio su međunarodnog napora za smirivanje krize na ukrajinskoj granici.

Zapad je sedmicama zabrinut zbog izvještaja da je Rusija okupila desetine hiljada vojnika u područjima nedaleko od Ukrajine, izazivajući strah od ruske invazije.

Rusija odbacuje optužbe, a zauzvrat optužuje Ukrajinu da je premjestila više vojnika u istočna područja koja drže proruski separatisti.

Događaji podsjećaju na one iz 2014. godine, kada je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i započela svoju stalnu podršku separatistima u istočnoj Ukrajini.

U ponedjeljak će se u Ženevi voditi razgovori između delegacija Sjedinjenih Država i Rusije. Rusija i NATO planiraju odvojene razgovore dva dana kasnije, 12. januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije