! / Zbog napetosti s Rusijom oko Ukrajine: Američki nosač aviona ostaje u Mediteranu

29. 12. 2021. u 09:15:00 Fena

Shares: 0

Ministar odbrane Sjedinjenih Država Lloyd Austin odlučio je zadržati u Sredozemnom moru nosač aviona koji je trebao ići u misiju u Perzijskom zaljevu, kako bi "umirio europske saveznike usred napetosti s Rusijom", objavio je danas Pentagon.

"Ministar odbrane je naredio desantnoj skupini USS Harry S. Truman da ostane u operativnoj zoni evropske komande (EUCOM), umjesto da se uputi u operativnu zonu glavne komande (CENTCOM), kao što je bilo planirano", rekla je za AFP osoba iz Pentagona koja je htjela ostati anonimna.

Ne spominjući napetost zbog Ukrajine koja zajedno sa zapadnim saveznicima optužuje Moskvu da na njezinoj granici gomila desetke hiljada vojnika zbog potencijalne invazije, visoko rangirana službenica američkog ministarstva odbrane istaknula je da ova promjena rute "svjedoči o potrebi neprestane prisutnosti u Evropi".

"Ona je nužna kako bismo našim saveznicima i partnerima potvrdili da smo posvećeni zajedničkoj odbrani", dodala je.

Zvaničnik ministarstva odbrane rekao je u utorak da promjena plana za nosač aviona Harry S. Truman, i pet američkih ratnih brodova koji ga prate, odražava potrebu za stalnim prisustvom u Evropi.

To je neophodno kako bi se umirili američki saveznici i partneri u regionu, rekao je zvaničnik, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o detaljima vojnog raspoređivanja.

Nosač aviona 'Harry Truman' i njegova desantna skupina uplovili su 14. decembra u Sredozemno more, s namjerom da kroz Sueski kanal dođu do Perzijskog zaljeva.

Rusija i Sjedinjene Države dogovorile su se da će 10. januara organizirati pregovore o Ukrajini i o evropskoj sigurnosti, dva dana poslije održat će se sastanak NATO-a i Rusije, a zatim i krug pregovora u okviru Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), koja je osnovana u vrijeme hladnog rata radi poticanja na dijalog između Istoka i Zapada.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)