SAD i Rusija dogovorile datum pregovora

0
Hina
SAD i Rusija dogovorile datum pregovora
FOTO: EPA / Joe Biden i Vladimir Putin

Dužnosnici SAD-a i Rusije u jeku rastućih napetosti oko Ukrajine sudjelovat će u sigurnosnim pregovorima 10. januara 2021., potvrdio je u ponedjeljak Reutersu izvor iz Bidenove vlade.

Vrlo je vjerojatno da će se i razgovori između NATO-a i Rusije održati 12. januara, a širi sastanak na kojem će uz Moskvu i Washington biti i neke europske zemlje, dogovoren je za 13. januar.

Lista zahtjeva

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, objavila je svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Europi i Ukrajini.

“Kada budemo sjeli i razgovarali, Rusije može predstaviti staviti svoje brige, ali i mi ćemo predstaviti koje nas ruske aktivnosti zabrinjavaju”, rekao je izvor iz Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće, koji je želio ostati anoniman. Dodao je da nijedna odluka o Ukrajini neće biti donesena bez Ukrajine.

Podrška ukrajinskoj vojsci

Ruski dužnosnici ranije su potvrdili da imaju namjeru sudjelovati u pregovorima s SAD-om u januaru, a rekli su i kako razmatraju prijedlog NATO-a o susretu 12 decembar.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je potpisao zakonski prijedlog prema kojemu planira osigurati 300 milijuna dolara za potporu ukrajinskoj vojsci. Vlada SAD-a, koja smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava invaziju na Ukrajinu, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zaprijetila je "brutalnim sankcijama" ako se to dogodi, ali Rusija osporava takve namjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije