Kadirov: Ukrajina bi trebala biti pripojena Rusiji

Radiosarajevo.ba
Kadirov: Ukrajina bi trebala biti pripojena Rusiji
Foto: Tass / Ramzan Kadirov

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov kazao je kako bi Ukrajina trebala biti pripojena Rusiji ako predsjednik te zemlje Vladimir Zelenski ne promijeni kurs svoje antiruske politike.

Na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare, Kadirov je iznio rekao da su Ukrajinci također "ruski narod". Čečenija, koju Kadirov vodi od 2007. godine, je ruska republika na jugu zemlje. Graniči s Gruzijom.

"Moje duboko uvjerenje je da, ako se Zelenski i njegov tim ponašaju na ovaj način, Ukrajina treba biti pripojena našoj zemlji. Ukrajinci su naš narod. To je naša teritorija. To je moje mišljenje", rekao je Kadirov, napominjući da bi bio spreman voditi ofanzivu za "pripajanje Ukrajine Čečenskoj Republici" ako bi za to dobio upute.

Nova reakcija na incident kojeg je navodno napravila Sebija Izetbegović na KCUS-u

Nova reakcija na incident kojeg je navodno napravila Sebija Izetbegović na KCUS-u

"Da mi je to povjereno, odavno bih to riješio", rekao je Kadirov te istakao da iznosi lično mišljenje.

Napetosti na granici između Rusije i Ukrajine i dalje visoke. Kremlj posljednjih nekoliko sedmica povećava prisutnost trupa na granici i planira invaziju, prenosi Russia Today.

Moskva je odbacila sve takve optužbe, a Kremlj je više puta rekao da ne predstavlja prijetnju nijednoj drugoj zemlji. Kadirov je, međutim, potpuno drugačijeg mišljenja i želi da Rusija vojno riješi pitanje s Ukrajinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin mora odbiti da strane zemlje diktiraju uslove Moskvi, prema riječima Kadirova, jer su "sigurnost države i naroda" najvažnija stvar, a borci iz ove regije su "apsolutno spremni otići i izvršavati naređenja bez problema".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije