Dr. Cerić na inauguraciji Kadirova u Groznom: Neka EU vidi kako Putin radi...

7
Radiosarajevo.ba
Dr. Cerić na inauguraciji Kadirova u Groznom: Neka EU vidi kako Putin radi...
Foto: Facebook / Kadirov i Cerić

Dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH (1993.-2012.) i savjetnik aktuelnog reisul-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, objavio je na društvenim mrežama da je prisustvovao inauguraciji predsjednika Republike Čečenije Ramzana Kadirova u Groznom za njegov četvrti predsjednički mandat.

Istovremeno, kako je naveo, grad Grozni je obilježio svoju 203. godišnjicu.

"Bilo je, zaista, svečano i glamurozno. Ovo je moja druga posjeta ovom gradu nakon nekoliko godina. Grad Grozni se razvija kosmičkom brzinom. Sve je na svom mjestu u ovome gradu duha, pjesme, čistoće i sjaja, od krasnih džamija do velelepnih nebodera, do osmjeha na licima ljudi, koji su sretni i zadovoljni što imaju svoj dom, domovinu, republiku i iznad svega sretni su i zadovoljni što imaju mir, sigurnost i procvat društva na čelu svoga vođe Ramzana Kadirova. Jer Čečeni pamte kad nisu ništa imali od toga", podijelio je dr. Cerić svoje oduševljenje "ruskim svetom".

Čarolija za djecu i odrasle: Premijera mjuzikla 'Pinocchio' u Pozorištu mladih Sarajevo

Čarolija za djecu i odrasle: Premijera mjuzikla 'Pinocchio' u Pozorištu mladih Sarajevo

Drugi put u Čečeniji

Podsjetio je kako je ruska vojna sila sravnila Grozni sa zemljom - poput japanske Hirošime i Nagasakija.

"No, zahvaljujući hrabrosti i mudrosti Hadži Ahmeta Abdulhamidovića Kadirova, koji je otišao u Moskvu kod Vladimira Putina i sklopio mir s njim, Grozni je danas grad, gdje nema ni traga od rata i stradanja. Nije to lahko bilo. Hadži Ahmet je taj svoj mirovni čin platio glavom, ali je zato osigurao čečenskoj djeci da pjevaju čečenske pjesme u slobodi. Rat u Čečeniji je koincidirao s agresijom na Bosnu i genocidom nad Bošnjacima. Sarajevo nije bilo sravnjeno sa zemljom kao Grozni, ali razlika između ova dva grada je danas velika u obnovi i razvoju. Čečenija je integrisana u Rusku Federaciju kao ravnopravna Republika", pojasnio je Cerić.

Praveći paralele između Čečenije i Bosne, Cerić ističe da, s druge strane,
Bosna nije integrirana u EU "ni nakon genocida".

"Ustvari, Moskva je integrirala Čečeniju, dok Brisel nije i, sve su izgledi, da Brisel ne želi integrirati Bosnu u EU. Sve se završava na praznoj priči, koju Bosanci slušaju više od dvadeset godina. Umjesto integracije, Brisel Bosni čita lekcije (uvjete) tako da žrtve genocida treba da se dogovore sa svojim dželatima", naveo je, te dodao:

"Ako Europa ne zna kako da to uradi, neka dođe ovdje u Grozni, ovdje u Čečeniju, da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji sa Ramzanom Kadirovim. Krajnje je vrijeme da se Europa oduži Bosni za svoje propuste zbog genocida!".

Iz Groznog je, ipak, poručio kako vjeruje budućem američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Michaelu J. Murphyju, te od njega "očekuje da ispuni svojih šest obećanja".

"Naravno, najvažnije od svega je da se Bosna integirana u euroatlantske integracije, prije svega NATO i EU bez kompliciranih uvjeta, koje Bosna nikad neće ispuniti u dogovoru sa negatorima genocida, ali Bosna ima srce i dušu da poput Čečenije prihvati svoju sudbinu na način da joj se omogući da diše u Europi svojim plućima", zaključio je Cerić.

Podsjetimo, dr. Cerić je i u martu 2019. u Groznom susreo sa Kadirovim. Susret se dogodio na marginama međunarodne konferencije posvećene islamu, a koju je organizirao sam Kadirov.

Ko je Kadirov?

Međunarodna religijska konferencija "Islam je poruka milosti i mira" održana je u Moskvi i Groznom od 28. do 30. marta 2019. godine. Na konferenciji se raspravljalo "o odnosima Rusije i islamskog svijeta, problemima islamofobije, pitanjima terorizma i drugim međunarodnim problemima".

Kadirov je svjetskoj javnosti poznat kao blizak saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Svojevremeno je izjavio "da je spreman da umre" za ruskog predsjednika, te da bi "Putin trebao doživotno vladati Rusijom".

Zapadni mediji pisali su 2014. da je predsjednik Čečenije slao čečenske snage kao pomoć proruskim separatistima u Ukrajini, ali je Kadirov to negirao.

Američke vlasti uvele su krajem 2017. Kadirovu sankcije zbog teškog kršenja ljudskih prava. Na spisku za sankcije tada našlo na desetine ruskih zvaničnika u okviru istrage o Sergeju Magnetskom, ruskom pravniku koji je 2009. preminuo u zatvoru. Sankcije usvojene u okviru američkog zakona "Magnetski" odnose se na sve one koji su pomogli u prikrivanju pritvora, zlostavljanja i smrti ruskog pravnika, koji je otkrio niz korupcijskih afera.

Američko Ministarstvo finansija poručilo je tada da ostaje posvećeno "nastavku istrage o Magnetskom, uključujući i one koji su igrali ulogu u kriminalnoj zavjeri i prevari koju je on otkrio".

U junu 2018. godine izbio je veliki međunarodni skandal kada je jedan od najboljih nogometaša svijeta - Mohamed Salah, pozirao sa Kadirovom kojeg na Zapadu smatraju "tiraninom i vladarom života i smrti u maloj ruskoj pokrajini".

Kadirov je, zanimljivo, i ranije pokazivao zanimanje za Balkan i politiku Bošnjaka, a u proljeće 2018. godine je od reisul-uleme Islamske zajednice Crne Gore Rifata Fejzića tražio da Bošnjaci u toj zemlji ne glasaju za Mila Đukanovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije