Ef. Cerić pisao ambasadorima Rusije i Kine: Osramotili ste se pred žrtvama genocida

6
Radiosarajevo.ba
Ef. Cerić pisao ambasadorima Rusije i Kine: Osramotili ste se pred žrtvama genocida
AA / Mustafa Cerić

Dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (1993-2012) i savjetnik aktuelnog reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića uputio zatvoreno pismo ambasadorima Rusije i Kine u Bosni i Hercegovini.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Vaše ekselencije,

Kalabuhov ambasador Ruske Federacije i Đi Ping ambasador Narodne Republike Kine u glavnom gradu Sarajevu suverene i međunarodno priznati i poštovane bosanske države,

Ovih dana vam se obratio otvorenim pismom Milan Blagojević, profesor ustavnog prava iz Banjaluke, u kojem vas hvali i zahvaljuje vam se što ste se udružili u zajednički antibosanski poduhvat na liniji srpske politike iz Beograda, koja negira punopravno osuđeni genocid nad mojim

narodom u Bosni.

Hvali vas i veliča prof. Blagojević iz Banja Luke što ne priznajete legitimitet novog Visokog predstavnika za Bosnu gospodina Christiana Schmidta.

Zajednički poduhvat negiranja genocida

"Ja vam, vaše ekselencije, pišem zatvoreno pismo zato što su vaša srca zatvorena za empatiju prema bošnjačkim/bosanskim žrtvama srpskog genocida i zato što su vaši umovi zaključani pa ne možete izaći iz mraka svojih predrasuda o muslimanima.

Ovo je zajedničko pismo, vama ambasadorima Rusije i Kine, zato što ste se, kao nikad dosada, udružili u zajednički poduhvat negiranja genocida u Bosni i osporavanja Visokog predstavnika iz Njemačke za Bosnu, koji je ovdje da prati i svjedoči, između ostalog, ponašanje antibosanske negatorske i destabilizirajuće srpske politike a sve u cilju prevencije od novog genocida nad Bošnjacima.

Podsjećam vas, vaše ekselencije, da je u Bosni, označenom teritoriju gdje je počinjen genocid, nedavno boravila specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida, Alice Nderitu. Gospođa Nderitu je došla u Bosnu u ime savjesti čovječanstva sa zadatkom da utvrdi da li postoji kulminacija akcija koje ugrožavaju međunarodni pravni poredak, posebno nakon donošenja zakona o zabrani negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih ratnih zločina u Bosni.

Pozivajući se na Akcioni plan UN-a za sprječavanje genocida koji, između ostalog, uključuje: 1) sprječavanje oružanog sukoba koji obično daje kontekst za genocid; 2) zaštitu civila u oružanim sukobima; 3) okončanje nekažnjivosti sudskim postupcima na domaćim i međunarodnim sudovima; 4) prikupljanje informacija i rano upozoravanje putem posebnog savjetnika UN-a za sprječavanje genocida, koji daje preporuke Vijeću sigurnosti UN-a o mjerama za sprječavanje ili zaustavljanje genocida i 5) brze i odlučne akcije u kontinuitetu, uključujući vojnu akciju, Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“, uputili su Izvještaj specijalnoj savjetnici generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida, Alice Nderitu, kao i gospodinu Karim A. Khanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) o postojanju prijetnji i planova za obnavljanje konflikta i izvršenje genocida i zločina protiv čovječnosti u Bosni.

Iznenadili ste nas kamenim srcem prema žrtvama

Nije nas iznenadio neprincipijelni, gotovo neprijateljski odnos, vas, ruski ambasadore Kalabuhov, prema Bošnjacima kroz vašu negaciju srpskom genocidu u Srebrenici.

Navikli smo već od vas da ste slijepo lojalni srpskoj antibosanskoj politici (Vučić-Dodik), bez obzira na zdrav razum i nepobitne činjenice o srpskom genocidu nad Bošnjacima.

Nas ste, međutim, vi, kineski ambasadore Đi Pingu, iznenadili vašim kamenin srcem prema žrtvama srpskog genocida što je, očito, posljedica vaše neprincipijelne snishodljivosti pred ruskom politikom, koja je slijepa kad je riječ o srpskom genocidu nad Bošnjacima.

Zar je moguće, ambasadore Đi Pingu, da tako velika Kina bude tako moralno i civilizacijski mala u Bosni?

Dva puta sam posjetio Kinu, odakle nosim lijepe uspomene o kineskom narodu. Kao član delegacije Rabite – Svjetske muslimanske lige, na čelu sa generalnim sekreterom Abdullahom Muhsinem Al-Turkojem, bio sam u oktobru 2010. god. u desetodnevnoj posjeti muslimanima Kine - Hujima, Ujgurima, Kozacima, Kirgicima, Uzbecima, Tadžicima, Tatarima, Salarima, Dongšjangima i Bavanima.

Po povratku iz Kine imao sam potrebu da kažem da sam u Pekingu najdublje doživio uzvišenost univerzalne poruke islama. Taj osjeća o stanju muslimana u Kini me i dan danas drži. Zato mi nije jasno zašto Kina u zadnje vrijeme muči i progoni muslimane Ujgure?

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije