Ujedinjene nacije uputile poziv za obnovu Gaze

2
Radiosarajevo.ba
Ujedinjene nacije uputile poziv za obnovu Gaze
Foto: EPA-EFE / Gaza

Nakon trauma četvrtog rata između Hamasa i Izraela, UN je pozvao u nedjelju na "pravi" politički proces za rješenje uzroka izraelsko-palestinskog sukoba, uz obnovu Gaze, kako bi se izbjegao novi sukob.

Dok javne službe pojasa Gaze raščišćavaju ruševine, a trgovci i stanovnici procjenjuju štete izraelskih bombardiranja, misija UN-a je u palestinskoj enklavi procijeniti štete nakon 11 dana rata između palestinskog islamističkog pokreta Hamas i izraelske vojske.

Osim hiljadu porušenih stanova, uništenih cesta i oštećene infrastrukture, nameće se pitanje psihološke traume sukoba i budućnosti pojasa Gaze i općenito Palestine, javlja Hina.

Pojas Gaze je od 2007. pod kontrolom Hamasa. Skučeni prostor kojim vladaju siromaštvo i nezaposlenost bio je od 2008. poprište četiriju ratova između Izraela i Hamasa.

Tokom posljednjeg sukoba, u Gazi je ubijeno 248 Palestinaca, među kojima 66 djece i boraca, prema lokalnim vlastima. U Izraelu su rakete ubile 12 ljudi, među kojima i jedno dijete, navela je policija.

"Ne možemo jednostavno pristupiti obnovi jer to je Sizifov posao. Vi gradite, razarate, obnavljate, uništavate. Moramo pronaći širi pristup usmjeren na ljudski razvoj", rekao je Philippe Lazzarini, šef UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA).

"A to znači da mora biti popraćen stvarnim političkim procesom" dodao je i naglasio potrebu izbjegavanja "umjetne normalnosti" u Gazi, gdje stanovnici, posebno mladi, ovise o pomoći sve do novog izbijanja nasilja.

"Zato je važno riješiti temeljne uzroke sukoba koji traje duže od 50 godina", nastavio je Lazzarini čija je agencija uputila poziv na hitne donacije od 38 miliona dolara za Gazu.

"Stanovnici Gaze traumatiziraniji su nego ikada", rekla je Lynn Hastings, koordinatorica humanitarne pomoći za palestinska područja gdje je više od hiljadu stanova i firmi potpuno uništeno.

Prekid vatre koji je na snagu stupio u petak egipatskim posredovanjem, nije odredio nikakve uvjete prekida sukoba ni plan obnove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije