Ubijen TV voditelj Yama Siawaash

0
Radiosarajevo.ba
Ubijen TV voditelj Yama Siawaash
Foto: Mariam Zuhaib / Napad u Kabulu

Novinar i televizijski voditelj Yama Siawaash i još dvoje civila ubijeni su u bombaškom napadu koji se rano u subotu ujutros dogodio u glavnog gradu Afganistana Kabulu.

Siawash je nedavno novinarski posao zamijenio radom u Centralnoj banci Afganistana.

Glasnogovornik kabulske policije Ferdaws Faramarz kazao je da je napad izveden aktiviranjem eksplozivne naprave postavljene na službeni automobil Siawasha, bivšeg voditelja političkog programa afganistanske televizije TOLO, prenosi Al Jazeera Balkans.

U eksploziji poginuo i vozač Mohammad Amin i još jedan visoki zvaničnik Centralne banke Ahmadullah Anas.

Niko nije preuzeo odgovornost

"Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, a istraga o incidentu u je toku", rekao je Faramarz.

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize, koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga.

Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIS), koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na tlu Afganistana.

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora koje su delegacije talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počele sredinom septembra u katarskoj Dohi.

Glavni cilj pregovora dviju strana je okončanje gotovo dva desetljeća dugih oružanih sukoba u toj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije