Detalji napada: Četvero mrtvih, 15 povrijeđenih, napadač bio simpatizer ISIL-a

8
Radiosarajevo.ba
Detalji napada: Četvero mrtvih, 15 povrijeđenih, napadač bio simpatizer ISIL-a
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Beč nakon napada

U Beču se sinoć desio teroristički napad

Sve je počelo sinoć oko 20 sati u Seitenstettengasse, gdje su maskirani i naoružani napadači počeli pucati na pubove i barove.

Austrijska policija na društvenim mrežama obavještava o novostima.

Kako je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova više napada je započelo oko 20 sati na šest mjesta u središtu Beča, između ostalog, i ispred sinagoge, a u njima je sudjelovalo "do deset napadača" od kojih su neki još u bijegu, prenosi mediji.

Prema informacijama koje je objavilo austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova na Twitteru, do sad je u napadu preminula žena i dva muškarca, te napadač.

Jedan od napadača sa sobom je imao pušku, a pronađeni su i pištolji.

Policija je ustanovila kako je eksplozivan prsluk koji je nosio napadač lažan.

Bečki napadač kojeg je policija ubila simpatizer je Islamske države (ISIL), rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova.

"Ovo je radikalizirana osoba koja se osjećala bliskom s Islamskoj državi", rekao je Karl Nehammer na konferenciji za novinare, javlja jutros AFP.

Frank Ruf, generalni direktor bečke policije za javnu sigurnost rekao je da policija pregledava hiljade videozapisa koje su poslali građani. 

"Policiji je poslano više od 20.000 videozapisa. Hvala ljudima u Austriji koji su nam dali ove dokaze", rekao je Ruf i dodao kako je istražni tim od 35 članova do sada pregledao oko 20 posto tih videozapisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije