Sukobi u Gazi: Među žrtvama i sedmogodišnja djevojčica

6
Radiosarajevo.ba
Sukobi u Gazi: Među žrtvama i sedmogodišnja djevojčica
Foto: Twitter / Nasilje ne prestaje

Sukobi Izraela i Hamasa eskalirali su, a izraelski premijer najavio je da će intenzivirati napade na Gazu, dok je UN-ov izaslanik za Bliski istok pozvao na prekid nereda i upozorio da troškove rata plaćaju obični ljudi.
Izrael je izveo stotine zračnih napada na Gazu rano u srijedu, dok su palestinske militantne skupine ispaljivale rakete na Tel Aviv i Beršebu.

"Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punog razmjera. Lideri svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju", poručio je na Twitteru izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland.

Sirene koje upozoravaju na zračni napad zaorile su u Tel Avivu u srijedu rano ujutro.

"Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje", napisao je Wennesland.

Odjeknulo je i nekoliko eksplozija, samo nekoliko minuta nakon što je Hamas objavio da je ispalio više od stotinu raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske zračne udare na palestinsku obalnu enklavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da će se pojačati napadi na Gazu, koji su od ponedjeljka usmjereni na oko 500 položaja Hamasa i Islamskog džihada.

"Ova operacija će potrajati, ali ponovo ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela", obećao je Netanyahu.

Portparol Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je ubijeno 32 Palestinaca, a CNN javlja da je broj ubijenih narastao na 35, što je potvrdila informacija jedne radio stanice povezane s Hamasom, koja je objavila da je u izraelskom zračnom napadu na stan iznad jednog restorana poginulo još troje ljudi, uključujući ženu i dijete.

Izraelska hitna služba Magen David Adom izvijestila je da je 50-godišnja žena ubijena u raketnom napadu na zgradu u Rišon Lezionu blizu Tel Aviva te da su još dvije žene ubijene u raketiranju Aškelona. U gradu Lodu poginulo je dvoje ljudi nakon što je raketa pogodila vozilo. Izraelski mediji pišu da je među žrtvama sedmogodišnja djevojčica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije