U Rimu se gradi muzej Holokausta

0
Radiosarajevo.ba
U Rimu se gradi muzej Holokausta
Foto: Pexels / Rim

Rim će izgraditi nacionalni muzej Holokausta, a planira se uložiti deset miliona eura u taj projekt, jer muzej bi trebao pridonijeti održavanju sjećanja na tragediju Shoaha živim i prisutnim, navedeno je u saopćenju italijanske vlade.

Corriere della Serra piše kako je grad prije nekoliko godina za taj projekt dobio teren u parku Villa Torlonia, na sjeveroistoku Rima.

Tu se nalazi i ljetna rezidencija fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Nakon godina zastoja projekt konačno kreće u realizaciju.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

U Rimu se nalazi jedna od najstarijih europskih židovskih zajednica "Muzej Shoaha postoji u svim većim evropskim prijestolnicama te sam smatrao ispravnim da se on realizira i u našoj zemlji", rekao je Gennaro Sangiuliano, ministar kulture, koristeći hebrejsku riječ za Holokaust. Vlada je odobrila plan kasno sinoć.

Glavni grad Italije dom je jedne od najstarijih židovskih zajednica u Evropi. Ruth Dureghello, predsjednica Židovske zajednice u Rimu, zahvalila je vladi na konkretnoj brizi za sjećanje na tu tragediju, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije