Mučili, ubijali, silovali: Ovo su stražari koji su optuženi za zločine u prijedorskim logorima smrti

2
BIRN - Detektor.ba
Mučili, ubijali, silovali: Ovo su stražari koji su optuženi za zločine u prijedorskim logorima smrti
FOTO: Arhiv / Bošnjaci u logoru Tronopolje u ljeto 1992. godine

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv petorice nekadašnjih stražara u Trnopolju, Keratermu i Omarskoj, među kojima je i zamjenik upravnika jednog od logora, dok je u odnosu na jednu osobu optužnica povučena, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva za BIRN BiH.

Tužilaštvo BiH je na svojoj zvaničnoj stranici objavilo optužnicu protiv Slavka Puhalića, Željka Rudaka, Dragana Škrbića, Rajka Damjanovića i Dragomira Šaponje.

Optužnicom, podignutom krajem godine, bio je obuhvaćen i Dragoja Čavić, ali iz Suda BiH kažu da je početkom februara doneseno rješenje kojim je obustavljen postupak protiv njega "iz razloga povlačenja optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 29. decembra 2022. godine u odnosu na osumnjičenog Dragoja Čavića".

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Državno tužilaštvo je u odgovoru BIRN-u BiH potvrdilo da je u odnosu na Čavića povučena optužnica "radi nastavka istrage u vezi otkrivenih dodatnih događaja i saznanja sa navedenim osumnjičenim, koji su se pojavili nakon podizanja optužnice".

Prema objavljenoj optužnici, Puhaliću se, kao de facto isljedniku i zamjeniku upravnika logora Trnopolje, između ostalog, stavlja na teret da nije spriječio ulazak osoba u Trnopolje i kuće koje su pripadale logoru i odvođenje djevojčica, djevojki i žena nad kojima su vršena mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja.

Puhalić, kako se navodi u optužnici, između ostalog, nije postupio u skladu sa dodijeljenom odgovornošću i ovlaštenjima i u slučaju kada je među grupom žena i djevojaka izvedena i 13-godišnja djevojčica "koja je na jedan od najbrutalnijih načina grupno silovana od strane pripadnika jedinice Manijakosi".

30 godina otkako je zatvoreno 'mjesto smrti i đavoljeg mučenja' - logor Omarska

30 godina otkako je zatvoreno 'mjesto smrti i đavoljeg mučenja' - logor Omarska

Također mu se stavlja na teret da nije počinio ništa da spriječi mučenja, zlostavljanja i ubistva logoraša, te da je pomagao progon kroz zatvranje, ubistvo, prisilino odvođenje i nestanak, te pomagao izvršenje mučenja i drugih nečovječnih djela.

Rudak, Škrbić, Damjanović i Šaponja optuženi su u svojstvu stražara, a za mučenje, premlaćivanje i ubistva.

U narednom periodu optuženi bi se trebali izjasniti o krivnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije