Preminula Gertrude Pressburger, svjedok Holokausta

1
Radiosarajevo.ba
Preminula Gertrude Pressburger, svjedok Holokausta
Print Screen / Gertrude Pressburger

Gertrude Pressburger, koja je preživjela Holokaust, a poznata postala tokom predsjedničke kampanje u Austriji 2016. godine, preminula je nakon duge bolesti, izjavila je njena porodica za austrijske medije.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen napisao je na Twitteru da ga je smrt Gertrude Pressburger ispunila dubokom tugom: “Gospođa Pressburger imala je hrabrosti ispričati svoju priču kao preživjela Holokausta. Imala je hrabrosti ostati pri svom mišljenju. Da naglasi činjenice. Da govori istinu”.

Ona je rođena i odrasla u Beču, a bila je kćerka stolara. Njena porodica je iz judaizma u katoličanstvo prešla ranih 1930-ih, ali su i pored toga bili žrtve nacista kada je Njemačka anektirala Austriju 1938. godine, piše FTV.ba.

Matursko veče udar na džepove roditelja: Koliko je novca potrebno izdvojiti za ovo slavlje?

Matursko veče udar na džepove roditelja: Koliko je novca potrebno izdvojiti za ovo slavlje?

Nakon što je njenog oca uhapsila i mučila nacistička tajna policija Gestapo zbog navodne političke aktivnosti, porodica je uspjela pobjeći u Jugoslaviju, a kasnije u Italiju.

Porodica je 1944. uhvaćena i deportovana u nacistički logor Auschwitz u Poljskoj, gdje su ubijeni njena majka i dva mlađa brata. I njenog oca su ubili nacisti. Pressburger se vratila u Beč poslije rata, ali u početku nije pričala o svom iskustvu tokom Holokausta.

Na kraju je odlučila otvoriti o Holokaustu i o antisemitskim iskustvima koja je doživjela u poslijeratnoj Austriji.

“Nisam se vratila u Beč da me ponovno tlače. Kunem se sebi da više ništa neću trpjeti. Ja ću se boriti ustima”, rekla je ona za APA.

Pressburger je objavila i memoare koje je napisala u saradnji s Marlene Groihofer. U knjizi “Gelebt, Erlebt, Ueberlebt” (“Živjela, doživjela, preživjela”) opisala je dolazak svoje porodice u Auschwitz 1944. godine.

Njenu majku i dva brata odvezli su kamionom. Sama Gertrude poslana je u drugom smjeru, a brzo je izgubila iz vida i svog oca. Pressburger je neprestano tražila članove svoje porodice u logoru smrti, sve dok joj nije prišao stranac, pokazao na dim koji izlazi iz dimnjaka iza baraka i rekao joj da su svi ljudi koji su odvezeni kamionom već ugušeni plinom i spaljeni. To je, napisala je Pressburger, bio trenutak kada je shvatila da su ubijeni.

2016. Pressburger se obratila mlađoj generaciji Austrije u online videu, upozoravajući na poniženja i isključenje manjina usred krajnje desničarske retorike na predsjedničkim izborima u zemlji. Pozvala je mlade Austrijance da izađu i glasaju. Video je pogledan i podijeljen nekoliko miliona puta.

“Samo sam rekla ono što sam mislila. To je to. I to je bio pogodak. Nikad nisam razumjela zašto”, rekla je nakon toga za APA.

Van der Bellen, koji je iz Stranke zelenih, kasnije je rekao da je siguran da je njezina video imao izvjestan utjecaj na izborni rezultat, zbog čega je tijesno pobijedio tek nakon ponovnih izbora protiv krajnje desnog kandidata Slobodarske stranke Norberta Hofera.

"Nikad nećemo znati sa sigurnošću, ali da je to utjecalo, a posebno na mlade i vrlo mlade ljude - uvjeren sam u to", rekao je Van der Bellen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije