U palestinsko-izraelski rat upleli se i militanti iz Libanona

10
Radiosarajevo.ba
U palestinsko-izraelski rat upleli se i militanti iz Libanona
Foto: EPA-EFE / Napad Izraela na Gazu

Sirene su u ponedjeljak navečer oglašene na sjeveru Izraela zbog raketnog napada iz Libanona.

Šest raketa ispaljeno je iz Libanona, no izraelska vojska objavila je da su sve završile na libanonskom teritoriju, ne dohvativši Izrael. Stanovnici kibuca Misgav Am i grada Metulle, koji se nalaze uz granicu, čuli su eksplozije, piše Jutarnji.hr.

IDF je objavio da je uzvratio vatrom prema mjestu s kojeg su rakete lansirane. Stanovnici naselja unutar 400 metara od granice su poslani u skloništa. Ovo je jedan u nizu napada iz Sirije i Libanona otkako je sukob počeo.

Izraelske su vlasti također u ponedjeljak objavile da su dva sudionika prosvjeda održanog u Libanonu u znak podrške Palestincima pokušala "sabotirati ogradu na granici", no u tome su spriječeni i pobjegli su s mjesta događaja.

Rakete u oba smjera nastavile su u ponedjeljak padati po jugu Izraela i palestinskom teritoriju Gazi, sukobi su se nastavili i na području Zapadne obale, dok je i dalje napeto na ulicama brojnih izraelskih gradova.

U izraelskim graničnim naseljima stanovnici su više puta slani u skloništa ili im je naređeno da ostanu u zaključanim kućama dok je IDF pretraživao područje tražeći potencijalne militante.

Iz Gaze je poručeno da je poginulo najmanje 40 osoba pa se broj mrtvih u Gazi popeo na više od 200 dok je deset poginulih u Izraelu. Međunarodna zajednica ubrzano radi iza scena na diplomatskom polju, a jedan od zapovjednika IDF-a, Aviv Kohavi, rekao je da će sukobi vezano za Gazu trajati još najmanje dva dana.

No, ako bude trebalo, nastavit će se, dodao je. "Hamas je pogriješio kada je prije osam dana napao Jerusalem. Nisu mislili da će se ovo dogoditi", rekao je Kohavi. Diplomatski izvor blizak pregovorima o primirju u Egiptu izjavio je da su strane "blizu dogovora" i da bi on trebao biti postignut za maksimalno dva dana.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak se telefonom čuo s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te mu je poručio da se on zalaže za obustavu vatre.

Izraelska policija u međuvremenu je podignula 116 optužnica protiv Arapa koji su sudjelovali u arapsko-židovskim neredima većim dijelom u podijeljenim gradovima sve velikim zajednicama i Arapa i Židova, piše Haaretz. No nijedna optužnica nije još podignuta protiv Židova iako je napada među kojima su neki izuzetno brutalni napadi bilo na obje strane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije