SAD prodaje oružje Izraelu u vrijednosti 735 miliona dolara

4
Radiosarajevo.ba
SAD prodaje oružje Izraelu u vrijednosti 735 miliona dolara
Foto: EPA-EFE / Izraelska vojska

Administracija Joe Bidena odobrila je moguću prodaju oružja Izraelu u vrijednosti 735 miliona dolara, a izvori u Kongresu su u ponedjeljak kazali da ne očekuju protivljenje tom ugovoru uprkos sukobu između Izraela i palestinskih ekstremista.

Isti izvori navode da je Kongres o komercijalnoj prodaji službeno obaviješten 5. maja, prenosi 24sata.hr.

Prema američkom zakonu, nakon službene obavijesti Kongres može u roku od 15 dana izraziti svoje protivljenje koje se, uprkos trenutnim sukobima između dviju strana, ne očekuje.

Ugovor vrijedan 735 miliona dolara odnosi se na prodaju sofisticiranog, precizno navođenog oružja.

Snažna podrška Izraelu je ključna vrijednost za demokratske i republikanske članove Kongresa, iako je nekolicina članova krajnje lijevog krila demokrata pozvala na oštriji pristup prema izraelskoj vladi Benjamina Netanyahua.

Američki zakon dopušta Kongresu da se usprotivi prodaji oružja, ali to u ovom slučaju nije vjerovatno.

Izrael je jedna od nekoliko zemalja s kojom se ugovori o oružju odobravaju ubrzanim postupkom, a eventualni rok za prigovor bi istekao prije nego što bi zakonodavci mogli donijeti rezoluciju o neodobravanju prodaje oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije