Izrael izveo jedan od najgorih napada na Gazu

1
Radiosarajevo.ba
Izrael izveo jedan od najgorih napada na Gazu
EPA / Gaza

Noćni napadi na Gazi bili su jedni od najgorih dosad, a nažalost ne prestaju.

Izraelska vojska nakon napada tvrdi kako su gađali domove čelnika Hamasa, ali oštećene su i glavne ceste i dalekovodi, javlja BBC.

U sedam dana ubijeno je 200 ljudi u izraelskim napadima. Među mrtvima 59 djece i 35 žena dok je 1305 osoba povrijeđeno.

Izraelska vojska tvrdi da su u Gazi ubili više od 130 militanata. U Izraelu su rakete ubile desetoro ljudi, uključujući i dvoje djece i jednog vojnika. Izraelski napadi na Gazu još nisu gotovi. Kako tvrde dužnosnici, cilj im je u raspoloživom vremenu uništiti što više Hamasove infrastrukture, te ubiti što više Hamasovih članova.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih arapskih emirata Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan sastao se s Antonyjem Blinkenom kako bi razgovaralo o smirivanju situacije. Pričali su o tome kako raducirati tenzije i ojačati globalni trud da se zaustavi nasilje u Izraelu i Palestini.

UAE su među arapskim nacijama koje su se našle u kompliciranoj situaciji zbog eskalacije sukoba.

SAD prodaje oružje Izraelu u vrijednosti 735 miliona dolara.

Administracija Joe Bidena odobrila je moguću prodaju oružja Izraelu u vrijednosti 735 miliona dolara, a izvori u Kongresu su u ponedjeljak kazali da ne očekuju protivljenje tom ugovoru usprkos sukobu između Izraela i palestinskih ekstremista.

S druge strane agencija Anadolija javlja Sjedinjene Američke Države (SAD) još jednom su spriječile Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) da uputi zajedničku izjavu u vezi s izraelsko-palestinskom krizom.

Kina, kao zemlja koja predsjedava VSUN-om u maju i privremene članice Norveška i Tunis pokrenuli su novu inicijativu za zajednički korak nakon jučerašnjeg trećeg sastanka Vijeća sigurnosti.

Vijeće sigurnosti UN-a željelo je uputiti zajedničko saopćenje u kojem poziva na smirivanje tenzija između Izraela i Palestine te izražava zabrinutost zbog izraelskih zračnih napada na Gazu, civilnih žrtava i protjerivanje palestinskih porodica iz njihovih domova.

Prema diplomatskim izvorima, SAD je spriječio Vijeće sigurnosti UN-a da ponovo učini korak u ovom smjeru.

Američki zvaničnici tvrde da zajednička izjava koju bi uputilo Vijeće sigurnosti UN neće pomoći u rješavanju trenutne krize te dodaju da nastavljaju "intenzivne diplomatske napore" na rješavanju krize.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije