U ovom selu curice se s 12 godina transformiraju u dječake

Radiosarajevo.ba
U ovom selu curice se s 12 godina transformiraju u dječake
BBC / Guevedocesi, Dominikanska Republika
Johnny je savršeno zdrav 24-godišnji mladić. Zanimaju ga djevojke, volio bi se oženiti i postati otac. No, njegova priča je sve samo ne obična. Johnny se, naime, rodio kao djevojčica Felecita.

Radi se o bizarnom genetskom poremećaju koji nastaje kada tijelo nije u stanju proizvoditi dihidrotestosteron (DHT) - hormon koji fetus potiče na razvoj muških spolnih organa. Poremećaj je manjak 5 alfa reduktaze, enzima koji obični testosteron pretvara u DHT, piše BBC.

Djeca s tim poremećajem rađaju se bez penisa i testisa, s organom koji nalikuje na vaginu, no u stvarnosti se radi samo o zadnje dvije trećine vagine, jer nemaju maternicu niti jajnike.

No, kada nastupi pubertet, nalet dodatnih muških hormona uzrokuje promjene koje su zaustavljene tokom razvoja u utrobi - dječacima se spuste mošnje, a klitoris im naraste i pretvori se u sasvim upotrebljiv (premda ispodprosječno velik) penis. Testisi im počnu proizvoditi spermu, i sposobni su postati očevi.

Na globalnoj razini radi se o iznimno rijetkom poremećaju, no u selu Salinas, izoliranom mjestu u Dominikanskoj Republici, pojava je toliko česta da mještani imaju i ime za nju - zovu je ‘guevedoces’, lokalni sleng koji znači ‘jaja s 12’.

U Salinasu, poremećaj pogađa jedno od 90 djece, što je dovoljno često da Dominikanska Republika ima tri kategorije za spol - muško, žensko i pseudohermafrodit.

Slučajevi su okriveni i u sambijskim selima u Papui Novoj Gvineji, no tamošnja kultura tu djecu doživljava kao muškarce s greškom, i društvo ih stigmatizira, dok u Dominikanskoj Republici prihvaćaju transformaciju kao razlog za slavlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije