U Njemačkoj kreće nova histerija koja bi mogla produžiti lockdown?

0
Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj kreće nova histerija koja bi mogla produžiti lockdown?
Foto: EPA-EFE / U Njemačkoj kreće nova histerija koja bi mogla produžiti lockdown?

Otkako je početkom marta njemačka vlada kao jednu od mjera uvela i mogućnost besplatnog testiranja za sve građana, diljem zemlje su počeli nicati centri za testiranje.

Osim u apotekama i kod liječnika, testovi se mogu obavljati i u jednom od mnogih centara koji su smješteni u trgovačke centre, parkinge trgovačkih centara ili u jednostavne kontejnera u blizini prometnih objekata poput željezničkih kolodvora.Masovno testiranja je postalo jedan od prioriteta i glavnih mehanizama u borbi protiv pandemije, piše Deutsche Welle.

Obavljeno 70, naplaćeno 1.000 testova?

Za mnoge s osjećajem za dobar biznis pokretanje poduzeća za provođenje testiranja se uskoro pokazalo kao vrlo unosan posao. Od države ovi centri naplaćuju 18 eura po testu. Državu su ovi testovi samo u aprila i maja stajali preko 660 miliona eura.

No kako je sada otkrila istraživačka ekipa javnih servisa WDR-a i NDR-a i nadregionalnog dnevnika Süddeutsche Zeitung, ovaj sustav bez pretjerane mogućnosti provjere doslovce poziva na manipulacije. Novinari ovog tima su tajno kontrolirali broj obavljenih testova u nekoliko nasumice odabranih testnih centara.

U jednom centru u Kölnu novinari su izbrojali 70 obavljenih testova u jednom danu. Tvrtka koja stoji iza ovog testnog centra je od države za taj dan naplatila 1.000 testova. Do sličnih zaključaka se došlo praćenjem sličnih centara u Essenu i Münsteru.

Pokrenuta istraga

Sada je, nakon kritika, bio prisiljen reagirati i ministar zdravstva Jens Spahn.

„Bilo da se radi o maskama ili testovima – svatko tko koristi pandemiju kako bi se obogatio na kriminalan način, bi se trebao sramiti", objasnio je političar CDU-a preko Twittera. On je još dodao kako je „dobro da se sada uključilo i državno tužiteljstvo".

Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal pokrenulo je istragu protiv dvije vodeće osobe jedne tvrtke u Bochumu kod koje su utvrđeni lažni obračuni. Spahn je najavio „nasumične probe" i rekao kako tvrtke koje provode testove dokumentaciju moraju čuvati do 2024. do kada je predviđeno provođenje testova.

Iskrivljena epidemiološka slika?

Kelnski ured za zdravstvo se pribojava kako se radi o „vrhu ledenog brijega" i da će novi slučajevi pogrešnog obračuna uskoro izići na vidjelo dana. Zdravstvene službe se pribojavaju još jednog negativnog efekta. Tri centra, koje je pratio istraživački tim, su u roku jednog tjedna prijavila 25.000 testova od kojih niti jedan nije bio pozitivan. Nakon najnovijih saznanja o stvarnom broju testiranih osoba postoji bojazan da su ovi iskrivljeni podaci mogli iskriviti stvarnu epidemiološku sliku na terenu.

Manji koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), oštro je kritizirao ministra Spahna zbog, kako je navedeno, „katastrofalnog menedžmenta" u borbi protiv pandemije. „Nakon maski sad i skandala s brzim testovima. Ministar Spahn je ignorirao upozorenja koalicijskog partnera da su uvjeti pod kojima se provodi testiranje neprihvatljivi", rekao je Carsten Schneider iz SPD-a.

Proteklih mjeseci su se pojavile i optužbe na račun nekoliko zastupnika Unije CDU/CSU da su se obogatili prilikom nabavke zaštitnih maski nakon čega je nekoliko njih dalo ostavke na političke položaje, piše Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije