U Njemačkoj se pojavile krivotvorene potvrde o vakcinisanju

0
Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj se pojavile krivotvorene potvrde o vakcinisanju
Foto: FILE/ REPRESENTATIONAL / Lažne potvrde o vakcinisanju

Njemački ured za borbu protiv kriminala upozorio je u subotu na pojavu sve većeg broja falsificiranih potvrda o vakcinisanju protiv koronavirusa i na sigurnosne nedostatke tih dokumenta.

Potpuno vakcinisane osobe već nekoliko sedmica olakšano ulaze u zemlju i odlaze frizeru ili u kafiće i restorane.

U Njemačkoj su se pojavile krivotvorene potvrde o vakcinisanju, samo u Bavarskoj je zabilježeno nekoliko desetaka slučajeva”, saopćio je ured.

U uredu strahuju da bi se broj takvih potvrda mogao povećati stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su vakcinisane.

“Očekuje se da će na osnovu zakonskih olakšica za vakcinisanje porasti potražnja za krivotvorenim potvrdama o vakcinisanju”, stoji u saopćenju.

Iz Njemačke poručuju da se preko raznih internetskih platformi poput Telegrama mogu relativno lako nabaviti krivotvorene potvrde o vakcinisanju.

“Cijene potvrda o vakcinisanju protiv koronavirusa kreću se od visokih dvoznamenkastih do niskih troznamenkastih iznosa u eurima”, saopćili su.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na aplikaciji Telegramu preko kojih se traže i nude krivotvorene potvrde višestruko se povećao posljednjih sedmica.

Portparolka državnog odvjetništva je objasnila kako je krivotvorenje kompletnih knjižica o vakcinisanju ili samih potvrda relativno lako.

Knjižice se mogu lako kupiti preko interneta, a pečate doktora i potpise je lako krivotvoriti”, rekla je.

Posao krivotvoriteljima olakšavaju i oni koji fotografije potvrda o vakcinisanju šire preko društvenih mreža i time otkrivaju realne serijske brojeve vakcina koji se zatim koriste na krivotvorenim dokumentima.

U Njemačkoj se potvrda o vakcinisanju unosi ili u postojeću knjižicu vakcinisanja ili za one koji je nemaju posebnom potvrdom na papiru. Digitalne potvrde se očekuju u junu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije