Aktiviralo se crno tržište: Traže se lažni PCR testovi i potvrde o vakcinaciji

0
Radiosarajevo.ba
Aktiviralo se crno tržište: Traže se lažni PCR testovi i potvrde o vakcinaciji
Foto: EPA-EFE / PCR test

Iako se dosta govorilo o crnom tržištu falsifikovanih PCR testova kao i lažnih potvrda o izvršenoj vakcinaciji, a policija je uhapsila neke od odgovornih - ova priča ne jenjava.

Mnogi i dalje daju velike svote novca za lažni PCR i falsifikovanu potvrdu o imunizaciji, a mnogo bi jednostavnije bilo da se vakcinišu - i to besplatno, piše Blic.

"Nuđeno mi je da za putovanje uzmem ili negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciju. Lažni PCR test su mi prodavali po ceni od 50 evra, a za lažnu potvrdu o izvršenoj vakcinaciji tražili su mi 200 evra. Za tu potvrdu su mi čak rekli i da mogu da odaberem kojom vakcinom sam se navodno "vakcinisala". Čula sam od prijatelja da se ovakve stvari dešavaju i u drugim gradovima u Srbiji",  rekla je za "Blic" sagovornica koja je željela da ostane anonimna.

Kao i u ovom primjeru tako i u mnogim slučajevima prije ovog, lažni negativan PCR test je nešto jeftiniji, jer na granicama obično traže onaj koji nije stariji od 48 sati tako da ga samo jednom možete iskoristiti. Cijene ovih testova se obično kreću od 30 do 65 eura što je nešto jeftinije nego da ste otišli i uradili test u nekoj od laboratorija gdje košta 9.000 dinara (otprilike 76.62 eura). Možda biste izdvojili neki dinar više, ali bar bi bili sigurni da ste zdravi i da nećete nikog da "nosite na duši".

Lažne potvrde o izvršenoj vakcinaciji su još i skuplje, a van svake pameti je da platite i do 800 eura za lažnu potvrdu kada stvarno vakcinisani i zaštićeni možete biti za tačno nula dinara.

Ova prakse je prvi put počela da se sprovodi još u junu prošle godine, čim se i pojavila prva potreba za putovanjem i otvaranjem granica u toku pandemije. Tako su prva hapšenja i prvi slučajevi otkriveni u Vranju i NIšu gde su se lažni PCR testovi prodavali makednoskim građanima.

Pisanje pojedinih elektronskih medija iz Sjeverne Makedonije o tome da se se na aerodromu u Nišu i benzinskim pumpama u okolini Vranja, državljanima ove zemlje nude falsifikovani rezultati negativnih PCR testova, privuklo je pažnju srpskih državnih organa koji su najavili da će pomenute slučajeve pomno istražiti.

Makedonski portal www.mkd.mk objavio je tada vijest da građani Sjeverne Makedonije koji se vraćaju u tu državu preko niškog aerodroma "Konstantin Veliki" prijavili su makedonskim službama bezbijednosti da su na aerodromu imali mogućnost da kupe falsifikovani negativni PCR test za 50 eura, dok su prijevoznici koji ulaze preko prelaza Tabanovce naveli da na pumpama u okolini Vranja takvi rezultati testova mogu da se nabave za 65 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije