Službeno / Njemačka priznala da je počinjen genocid u Namibiji

28. 05. 2021. u 11:02:00 AA

Shares: 0

Njemačka je službeno priznala kako je počinila genocid nad pripadnicima naroda Herero i Nama u Namibiji, početkom 20. stoljeća.

"Sada ćemo se i službeno nazivati događaje onakvima kakvi su bili iz današnje perspektive, genocidom", izjavio je u petak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, prenosi Anadolija.

Potez Berlina uslijedio je nakon više od pet godina dugih pregovora između Njemačke i Namibije o rješavanju njihove teške historije i masovnog ubistva desetaka hiljada autohtonih ljudi tokom njemačke kolonijalne vladavine.

Njemačka vlada je isključila pravno obavezujuće reparacije žrtvama, ali je obećala finansijsku podršku veću od milijardu eura za finansiranje infrastrukturnih projekata.

Njemački naseljenici ubili su 60.000 pripadnika naroda Herero i 10.000 pripadnika Nama od 1904. do 1908. godine nakon što su se ova plemena pobunila protiv berlinske uprave kolonijom koja se tada zvala Njemačka Jugozapadna Afrika.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)