BiH gora i od afričkih zemalja: Evo u čemu su nas pretekli Ruanda, Namibija i Mozambik

Radiosarajevo.ba
BiH gora i od afričkih zemalja: Evo u čemu su nas pretekli Ruanda, Namibija i Mozambik
Pixabay / Ilustracija
U BiH samo 12 posto žena koristi kontracepciju, što je procenat loš čak i za afričke standarde.

Ova izjava predstavnice Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFP-a u BiH, koju je nedavno prenijela Srpskainfo, pobudila je veliku pažnju u regionu. Činjenica je, međutim, da  su i u mnogim drugim oblastima pojedine afričke zemlje  “pretekle” BiH.

Istina, više od 50 posto žena na afričkom kontinentu i danas su nepismene, ali to ne znači da žene svuda u Africi žive loše.

Priča o uspjehu Ruande: Znali smo ih zbog genocida - sad su lansirali satelit u svemir

Prema aktuelnoj rang listi Svjetskog ekonomskog foruma, među 10 zemalja svijeta koje su najbolje za žene, uz rame Islandu, Švedskoj i Norveškoj, nalaze se i dvije afričke države: Ruanda na 6. i Namibija na 10. mjestu.

Na ovoj listi, na kojoj se boduju obrazovanje, zdravlje i zaštita žena od nasilja, te njihovo učešće u ekonomiji i politici, BiH zauzima tek 62. mjesto, a ispred nje je, na primjer, i Bocvana, afrička zemlja našim ljudima poznata uglavnom po kultnom filmu “Bogovi su pali na tjeme”.

Još jedan detalj iz Ruande, zemlje desetkovane krvavim građanskim ratom, u kojem je 1992. za tri mjeseca pobijeno više od milion ljudi. U ovoj  državi, po teritoriji upola manjoj, a po broju stanovnika duplo većoj od BiH, čak 64 posto mandata u parlamentu zauzimaju žene. BiH je uspjela da dobaci do 17 posto, koliki je prosjek učešća žena u dvije entiteske skupštine i Parlamentu BiH.

Nisu nas Afrikanci prešišali samo po pitanju ženskih ljudskih prava.

Naprimjer, Mozambik je za 20 godina nakon rata uspio svoju zemlju potpuno očistiti od mina. Uklonili su više od 170.000 nagaznih mina i stavili tačku na ovaj veliki posao.

BiH je i 23 godine nakon završetka rata miljama daleko od tog cilja. Prema posljednjim podacima BHMAK-a, u 129 gradova i opština BiH  najmanje 75.000 mina ugrožavaju živote oko pola miliona stanovnika. Ako nastavi dosadašnjim tempom, BiH neće deminiranje završiti ni u narednih 50 godina.

Šta je to što BiH nema ni u glavnom gradu, a uskoro će imati i najzabačenije selo u Ruandi? Rješenje glasi: 4G mobilna mreža. Naime, u Ruandi se upravo grade satelitski sistemi koji će omogućiti da 4G mrežom bude pokriven doslovno svaki centimetar ove zemlje, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije