Zavirite u nacionalni park Akagera: Spoj prirode, života u divljini i adrenalina

Anadolija
Zavirite u nacionalni park Akagera: Spoj prirode, života u divljini i adrenalina
Nacionalni park Akagera smješten na granici između Ruande i Tanzanije privlači posjetioce iz svih dijelova svijeta koje zanimaju životinje nastanjene na afričkom kontinentu.

Park je dobio ime po rijeci Akagera koja hrani nekoliko jezera, a među njima se nalazi i jezero Ihema.

Nacionalni park Akagera, jedan od najstarijih u Africi, osnovan je 1934. godine. Do 1997. godine zauzimao je površinu od 2.500 kilometara, a kasnije to područje smanjeno na 1.122 kilometra kvadratna.

Akagera je jedan od tri nacionalna parka u Ruandi i obuhvata savanu, rijeke, visoke planine, a pretpostavlja se da je dom za oko 10.000 sisavaca i više od 500 vrsta ptica.

Velika i mala jezera i rijeke su područja na kojima ptice selice borave određeni period.

Posjetioci parka koji privlači pažnju svojim zelenilom i čistoćom imaju priliku u prirodnom okruženju vidjeti, antilope, zebre, žirafe, majmune, bivole, slonove, nilske konje koji mogu težiti i do tri tone, ali i nosoroge, leoparde i lavove.

Turisti imaju priliku da svaki dan sa prvim jutarnjim svjetlom krenu na safari, ali je napuštanje vozila, osim na mjestima za odmor, strogo zabranjeno.

Genocid koji se desio u Ruandi 1994. godine odrazio se i na životinje u parku. Nakon što je lokalno stanovništvo uništilo sve lavove, Južnoafrička Republika je nacionalnom parku Akagera 2015. godine donirala dva lava i dvije lavice. Broj lavova danas iznosi oko 20 i moguće ih je vidjeti u sjevernom dijelu parka.

Lokalno stanovništvo koje živi na tanzanijskoj strani parka se hrani mesom pojedinih divljih životinja zbog čega su vlasti Ruande oko parka postavile žicu sa električnim naponom kako bi zaštitile životinje.

Do parka je moguće doći vozilom za tri sata od Kigalija, glavnog grada, do kojeg postoje međunarodni letovi. Ulazak u park košta oko 40 dolara.

Za isto toliko novca moguće je dobiti profesionalnog vodiča ili volontera, a park se vozilom može obići za osam do 10 sati.

Postoji mogućnost i smještaja u određenim dijelovima parka.

Nacionalni parkovi Akagera,  Nyungwe i Vulkani su među najznačajnijim turističkim destinacijama u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije