U prvoj zemlji u kojoj se pojavila korona najveći broj novozaraženih od jula

0
Radiosarajevo.ba
U prvoj zemlji u kojoj se pojavila korona najveći broj novozaraženih od jula
Foto: EPA-EFE / Kina

Kina je u četvrtak prijavila 63 novozaražena COVID-19 u zadnja 24 sata, što je najveći broj od jula, dok vlasti pokušavaju izolirati žarište koronavirusa koje se pojavilo na području oko Pekinga. 

Zemlja u kojoj se koronavirus pojavio prije godinu proljetos je uglavnom suzbila epidemiju zahvaljujući strogoj kontroli kretanja, sveopćem nošenju maski, mjeri karantina i aplikacijama za praćenje kontakata putem mobitela. 

No broj oboljelih i umrlih u Kini ovih dana raste, iako je veoma daleko od brojeva koji se prijavljuju u inozemstvu. 

Većina novozaraženih u četvrtak dolazi iz Shijiazhuanga, glavnog grada pokrajine Hebeja, koja okružuje Peking (51 zaražen plus 69 asimptomatskih slučajeva). 

Sve škole na tom području s 11 miliona stanovnika su zatvorene. 

Glavne autoceste za Shijiazhuang, oko 300 kilometara južno od Pekinga, zatvorene su, a međugradski autobusi ne voze kako se virus ne bi proširio izvan grada. 

Iz zdravstvenih razloga glavna željeznička stanica u Shijiazhuangu je zatvorena i više ne prima putnike, objavila je javna televizija CCTV. 

Kina je od početka epidemije imala 4.634 umrla i više od 87.000 zaraženih, od kojih je većina u Wuhanu, u središtu zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije