WHO razočaran: Kina blokirala dolazak tima koji istražuje izvor pandemije

3
Radiosarajevo.ba
WHO razočaran: Kina blokirala dolazak tima koji istražuje izvor pandemije
Foto: EPA-EFE / Wuhan

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je Kina blokirala dolazak tima koji istražuje porijeklo pandemije koronavirusa.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO, rekao je kako su dvojica naučnika iz tima Ujedinjenih naroda već napustili svoje matične zemlje i krenuli za Wuhan kada im je rečeno da kineski dužnosnici nisu dali potrebna odobrenja za ulazak u zemlju.

Aranžmani su bili unaprijed zajednički dogovoreni s Kinom.

"Jako sam razočaran ovom viješću", rekao je Ghebreyesus u utorak na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi CNN.

"Bio sam u kontaktu s visokim kineskim dužnosnicima i još jednom sam jasno stavio do znanja da je misija prioritet za WHO i međunarodni tim", dodao je Ghebreyesus.

On je istakao da je WHO "nestrpljiv da pokrene misiju što je prije moguće" i da su mu date garancije da Peking ubrzava internu proceduru.

Dr. Michael Ryan, izvršni direktor WHO-ovog programa za hitne slučajeve u zdravstvu, rekao je da postoji problem s vizama i da se jedan član tima već vratio kući. Drugi je čekao u tranzitu u trećoj zemlji.

Dužnosnici WHO-a već dugo pregovaraju s Pekingom kako bi timu globalnih znanstvenika omogućili pristup ključnim mjestima za istraživanje porijekla virusa, koji je prvi put otkriven u Wuhanu u decembru 2019. godine, i njegovog "skoka" s neidentificirane vrste domaćina na ljude.

U maju je WHO pristao provesti istragu globalnog odgovora na pandemiju nakon što je više od 100 zemalja potpisalo rezoluciju kojom se traži nezavisna istraga.

Ryan je rekao da se tim nada da je to "samo logističko i birokratsko pitanje" koje se može riješiti u "dobroj vjeri u narednim satima i ponovno pokrenuti raspoređivanje tima što je prije moguće".

SAD i Australija bili su najglasniji u optužbama i kritikama navodeći da je Peking umanjivao ozbiljnost pandemije.

Kineska vlada u više je navrata odbacila optužbe SAD-a i drugih zapadnih vlada da je namjerno prikrivala informacije u vezi s virusom.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je u ponedjeljak da će zemlja pozdraviti tim Svjetske zdravstvene organizacije, navodi Reuters.

Inače, dok se zemlje širom svijeta bore s novim navalama i izbijanjem zaraza, čini se da se Kina oporavlja. Prošli mjesec zemlja je drugi kvartal zaredom zabilježila pozitivan gospodarski rast.

Dok se tim WHO-a pripremao, kineski dužnosnici i državni mediji ispitivali su porijeklo virusa, rekavši da "sve više istraživanja sugerira da je pandemija vjerovatno bila uzrokovana odvojenim epidemijama na više mjesta u svijetu".

U ponedjeljak su kineskim društvenim mrežama kružili izvještaji da je virus otkriven na ambalaži za automobilske dijelove u više gradova, uključujući strane marke.

Kina mjesecima testira i dezinficira smrznute proizvode uvezene iz inostranstva, strahujući da bi virus mogao ponovno ući u zemlju na taj način, iako stručnjaci i dalje sumnjaju u to kao potencijalni izvor zaraze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije