WHO: Pandemija koronavirusa je jako ozbiljna, ali nije nužno i najveća

0
Radiosarajevo.ba
WHO: Pandemija koronavirusa je jako ozbiljna, ali nije nužno i najveća
Foto: New York Times / Michael Ryan

Jedan od visokih dužnosnika Svjetske zdravstvene organizacije upozorio je u ponedjeljak da, iako je pandemija koronavirusa bila vrlo ozbiljna, nije nužno i najveća. 

Osvrćući se na godinu na završnom brifingu WHO za medije 2020. godine, voditelj programa za hitne slučajeve Michael Ryan rekao je da njegove riječi mogu biti iznenađujuće.

Više od 1,7 miliona ljudi širom svijeta umrlo je ove godine od COVID-19, zabilježeno je više od 81 milion slučajeva, a širenje koronavirusa u mnogim je zemljama bilo neumoljivo.

"Te će se prijetnje nastaviti", rekao je dr. Ryan.

"Ako iz ove pandemije sa svim tragedijama i gubicima trebamo izvući jednu stvar, to je da trebamo biti jedinstveni. Moramo se pripremiti za nešto što će u budućnosti možda biti i ozbiljnije", dodao je Michael Ryan.

Dr. Ryan je priznao da je tokom ove pandemije postignut velik napredak u poboljšanju načina komunikacije i upravljanja.

David Heymann, predsjednik strateške i tehničke savjetodavne skupine za opasnost od zaraze, predvidio je da će SARS-CoV-2, postati endemski, poput ostalih ljudskih kao SARS i MERS koji su se proširili posljednjih godina.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO, obećao je da organizacija neće stati sve dok sve zemlje i stanovnici ne budu cjepljeni i zaštićeni, piše New York Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije