Kina: Novinarka kažnjena zbog izvještavanja o koronavirusu, poznata visina kazne

0
Radiosarajevo.ba
Kina: Novinarka kažnjena zbog izvještavanja o koronavirusu, poznata visina kazne
Foto: Independent / Zhang Zhan

Kineska građanka Zhang Zhan kažnjena je s 4 godine zatvora zbog izvještavanja uživo iz Wuhana nakon što je izbila pandemija.

Zhang, bivša advokatica, osuđena je na kratkom ročištu na sudu u gradu Shanghai zbog navodnog "izazivanja svađa i problema" izvještavanjem u haotičnoj prvoj fazi epidemije.

Njeni izvještaji uživo u februaru su se široko dijelila na platformama društvenih mreža, privlačeći pažnju vlasti koja je kaznila osam 'zviždača' koji su kritizirali vladin odgovor na epidemiju.

Peking je čestitao sam sebi na "izvanrednom" uspjehu u kontroli virusa unutar svojih granica, s ekonomijom u usponu, dok su u velikom dijelu ostatka svijeta nametane blokade uz velik broj zaraženih cijele godine od početka pandemije u Wuhanu.

Kontrola protoka informacija tokom globalne zdravstvene krize bez presedana bila je presudna u omogućavanju kineskim komunističkim vlastima da preoblikuju narativ u svoju korist.

Ali svi koji su otkrivali rupe u tom narativu plaćaju ozbiljnu cijenu.

"Zhang Zhan izgledala je shrvano kada je objavljena kazna", rekao je Ren Quanniu, jedan od njenih advokata, novinarima koji su u ponedjeljak ujutro potvrdili da joj je šangajski narodni sud izrekao četverogodišnju zatvorsku kaznu.

"Njena je majka glasno jecala dok se čitala presuda", dodao je Ren, a prenosi hina.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije