Stručnjakinja objasnila: Može li se koronavirus prenijeti preko površine oka

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja objasnila: Može li se koronavirus prenijeti preko površine oka
Foto: BHAAAS / Nina Jovanović

Kolike su šanse da se inficiramo koronavirusom preko površine oka i koje su najbolje mjere zaštite, objašnjava specijalista oftamolog dr. Nina Jovanović u novom videu serijala "60 sekundi o koroni".

Inače, dr. Jovanović je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2008. godine, te se usavršavala iz oblasti okuloplastike u Berlinu, te u SAD i to u državi Iowa, New Yorku i Michiganu.

Trenutno radi u Kantonalnoj bolnici u Zenici i u privatnoj oftalmološkoj praksi u Sarajevu, a uz klinički rad, aktivno se bavi naučno-istraživačkim radom sa fokusom na povredama oka i okuloplastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji.

"Istraživanja su pokazala da u 5 odsto slučajeva, koronavirus uzrokuje i oftalmološke komplikacije, kao što su crveno oko, suženje, otok konjunktive i osjećaj stranog tijela u oku", kazala je dr. Jovanović.

Dodala je da ove komplikacije mogu biti prvi znak infekcije.

"To se dešava zbog činjenice da tkiva oka sadrže protein koji ima poseban afinitet prema virusu, iako preliminarne studije sugerišu da je sam rizik infekcije koronavirusom putem oka mali.

Značajne rute prijenosa su kontakt kontaminiranih ruku sa očima, te putem aerosola koji dolaze u dodir sa površinom oka, posebno u uslovima gdje su površine veoma kontaminirane virusom, poput zdravstvenih ustanova.

U tim uslovima je vrlo važno nositi odgovarajuću zaštitu za oči, nos i usta jer se smatra da je prenos preko tkiva oka moguć, međutim, tačan mehanizam još nije potpuno jasan", istakla je dr. Jovanović.

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom "60 sekundi o koroni".

Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

Serijal možete pratiti na YouTube kanalu „„60 sekundi o koroni“, kao i na FB stranici BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije