60 sekundi / Genetičarka objasnila: Po čemu se tačno razlikuju PCR i serološki testovi

09. 12. 2020. u 09:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Gost novog videa serijala Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS) "60 sekundi o koroni" je genetičarka mr. Lana Salihefendić.

Ona objašnjava po čemu se tačno razlikuju PCR i serološki testovi.

Lana Salihefendić je magistrirala genetiku na PMF u Sarajevu i radi u ALEA Genetičkom Centru. Jedna je od naučnika koja je sekvencirala Sars Cov 2.

"PCR testovi omogućavaju detekciju samog virusa, tj. nukleinske kiseline virusa. Trenutno su najpouzdaniji testovi i služe za dijagnosticiranje COVID-19 bolesti.

Serološki testovi, s druge strane, detektuju antitijela koja se javljaju uslijed infekcije kao odgovor našeg imunog sistema na infekciju. Međutim, ova antitijela se pojavljuju u organizmu tek nekoliko dana do nekoliko sedmica nakon infekcije.

Stoga, pozitivan serološki test može ukazivati na to je osoba preboljela infekciju dok negativan test može ukazivati na to da je osoba tek nekoliko dana inficirana”, kaže Salihefendić.

Ona dalje objašnjava da se ovi testovi ne koriste pri dijagnostici, ali nam mogu dati odgovore na pitanja kolektivnog imuniteta, odnosno ko je u populaciji bio zaražen i koliko dugo nas dugo antitijela mogu štiti od ponovne infekcije.

Serološki testovi također pomažu u identifikaciji osoba koje mogu biti davaoci plazme za liječenje oboljelih.

Serijal možete pratiti na YouTube kanalu „„60 sekundi o koroni“, kao i na FB stranici BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom "60 sekundi o koroni". Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA