U još jednoj zemlji problemi zbog Rusije: Ministar otpušten, general uhapšen

3
Radiosarajevo.ba
U još jednoj zemlji problemi zbog Rusije: Ministar otpušten, general uhapšen
Foto: EPA-EFE / Skup podrške za Ukrajinu u Sofiji, 6. mart 2022.

Bugarska 3. marta proslavlja "Dan oslobođenja", kraj osmanske vladavine poslije Rusko-osmanskog rata 1877.-78. To je izraz istorijski bliskih veza između Bugarske i Rusije.

Kada je ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova 2. marta na planini Šipka položila vijenac na „Spomenik slobodi" u čast žrtvama bugarske nezavisnosti, u prestonici Sofiji su škljocnule lisice. Bugarski general uhapšen je zbog špijunaže u korist Rusije. Samo dan ranije, premijer Kiril Petkov je otpustio svog ministra odbrane, zbog proruskih izjava.

Odlazak ministra za odbranu

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Nijedan ministar nema pravo da vodi sopstvenu spoljnu politiku preko Facebooka, nijedan ministar ne može da bude teret koalicionoj vladi i nijedan ministar ne može da nazove događaje u Ukrajini drugačije nego 'rat'."

Tako je bugarski premijer Kiril Petkov u utorak (1. marta) saopštio smjenu ministra odbrane Stefana Janeva.

On je tokom vikenda na Fejsbuku opisao agresorski rat Rusije protiv Ukrajine kao "operaciju", pritom se eksplicitno pozvao na Vladimira Putina. Janev se još u decembru oglasio – takođe na Facebooku – protiv stacioniranja NATO trupa u Bugarskoj, a u januaru je u Parlamentu upozorio na "stranu štampu" koja šteti bugarskom "nacionalnom interesu" u sukobu oko Ukrajine, piše Deutsche Welle.

Njegov odlazak pokazuje unutrašnje podjele u vladi, koja je stupila na dužnost tek u decembru. Od ruskog napada na Ukrajinu, Petkovu je sve teže da ublaži tenzije između proruskih socijalista i prozapadnih reformista. Stoga je u posljednjem trenutku Todora Tagareva, svog omiljenog kandidata kao novog ministra, morao da zamijeni Dragomirom Zakovom, koji je bio prihvatljiv za socijaliste.

U međuvremenu, socijalisti u bugarskom i u parlamentu EU glasali su protiv sankcija Rusiji i protiv zabrane propagandnih kanala RT i Sputnjik.

"Socijalisti u svojoj retorici osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu, ali se protive i sankcijama i vojnoj pomoći Kijevu. Njihova proruska orijentacija ih razlikuje od ostalih vladajućih partija", kaže dr Rumena Filipova, direktorka Instituta za globalnu analizu u Sofiji za DW.

"Ovaj sukob ima potencijal da raznese vladu", nastavila je Filipova.

A, novi ministar odbrane jedva da je položio zakletvu kada je u srijedu ujutru (2. marta) sljedeći skandal izazvao pometnju. Bugarski general, koji je prema doslijednim izvještajima medija - Valentin Cankov, general u rezervi i zamjenik predsjednika Udruženja bugarske vojske - uhapšen je zbog špijuniranja za Rusiju.

Bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog ambasadora i najavilo proterivanje dvojice ruskih diplomata. Kao i prije godinu dana, kada su bugarske bezbjednosne vlasti otkrile špijunski lanac u bugarskom Ministarstvu odbrane i vojnoj tajnoj službi, kaže da su kontakti bugarskog špijuna - agenti prerušeni u diplomate u ruskoj ambasadi.

General Cankov nije nepoznanica: 2011. bio je opozvan iz Vašingtona kao vojni ataše nakon što je bugarska komisija za Štazi dokumentaciju otkrila da je radio za komunističku vojnu obavještajnu službu 1980-ih i da je prošao obuku u Moskvi.

Ako su tačne optužbe protiv Cankova, koji je optužen da je špijunirao u korist Rusije od 2016. ovaj slučaj bi bio dodatni dokaz o kontinuiranoj infiltraciji Rusije u bugarske bezbjednosne agencije - od Hladnog rata.

"Dijelovi bugarske vojske i generali često su iritarali svojim proruskim izjavama, a njihova lojalnost NATO je svakako upitna", rekla je Rumena Filipova.

U Bugarskoj nisu proruski orijentisani samo socijalisti, nacionalisti i bezbjednosni aparat. I među stanovništvom postoje velike simpatije prema Rusiji i Vladimiru Putinu. Prema istraživanjima instituta za ispitivanje javnog mnjenja Alfa Research, početkom 2022. oko 50 odsto bugarskog stanovništva imalo je pozitivno mišljenje o Putinu. Početkom februara, kako se rat nazirao, samo 40 odsto je smatralo članstvo Bugarske u NATO pozitivnim, a samo 28 odsto je podržalo veće učešće zemlje u NATO.

Ali, čini se da ruski napad na Ukrajinu mijenja mišljenje naroda: četiri dana nakon ruskog napada, Putinov rejting je pao na (još uvijek nevjerovatnih) 32 procenta. "Rat drastično mijenja javno mnjenje", kaže Alfa Research.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije