Ova zemlja strahuje da će biti Putinova sljedeća meta - Blinken danas došao u posjetu

3
Radiosarajevo.ba
Ova zemlja strahuje da će biti Putinova sljedeća meta - Blinken danas došao u posjetu
Foto: EPA-EFE / Blinken i Sandu nakon sastanka

Da li bi Moldavija mogla postati sljedeća meta Vladimira Putina?

Lideri u ovoj zemlji, kako javlja BBC, strahuju da bi mogli postati sljedeći na nišanu Kremlja. 

Američki sekretar Antony Blinken susreo se danas s dvije žene koje vode ovu zemlju: premijerkom Nataliom Gavrilitom i predsjednicom Maiom Sandu. Inače, on je tek treći američki državni sekretar koji je posjetio Moldaviju.

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Nakon toga, mediji su čuli riječi sekretara Blinkena o jedinstvu, ali Moldavci žele snažna uvjeravanja za svoju sigurnost. Prošle sedmice, nekoliko dana nakon ruske invazije, podnijeli su zahtjev za članstvo u EU.

Zasad, nema konkretnih dokaza koji bi potvrdili moldavske strahove. Oni se temelje se na desetljećima staroj historiji: 128 km (80 milja) istočno od glavnog grada, na granici s Ukrajinom, nalazi se Pridnjestrovlje, regija koju podržava Rusija i koja se odvojila od Moldavije 1990. Moskva još uvijek ima vojnu bazu tamo u kojoj oko 15.000 vojnika.

Također nije pomoglo ni kada je bjeloruski pro-Putinov čelnik Lukašenko prije neki dan održao govor ispred borbene karte na kojoj je bila istaknuta i Moldavija.

Sekretara Blinkena pitali su koja su uvjeravanja koje su dali Moldaviji:

"Vidjeli ste globalni odgovor koji smo mobilizirali protiv agresije Rusije, kad god i gdje god se ta agresija pojavi, učinit ćemo istu stvar", odgovorio je.

Također je rekao kako će tražiti sredstva za pomoć Moldaviji u brizi o ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Zemlja se bori s tim. Moldavija je jedna od najsiromašnijih i najmanjih nacija u Europi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije