Lazović o EU i SAD: Ako se ne mogu obračunati s Dodikom, kako će s Putinom?

4
Radiosarajevo.ba
Lazović o EU i SAD: Ako se ne mogu obračunati s Dodikom, kako će s Putinom?
Foto: Face TV / Miro Lazović

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990. i ratni predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine govorio je za Face TV o situaciji u svijetu zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

"Putin je iznenadio sve osim zapadnih obavještajaca. Slike iz Ukrajine me podsjećaju na slike Sarajeva 90-ih.. Mislio sam da se to ne može ponoviti u Evropi. Međunarodna zajednica ima drugačiji odnos prema Ukrajini nego prema BiH. Nama su uveli embargo na oružje, a njih snabdijevaju! Ne treba odbaciti sukob u BiH, ali rata u obimu kakav je bio ne može biti! BiH je zaštićena Dejtonom. NATO ima potpunu slobodu kretanja u BiH", naveo je Lazović.

On je naveo i kako je upravo NATO obavezan čuvati mir u našoj zemlji.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"EU i SAD ne mogu sebi dozvoliti da budu poraženi od lokalnih kabadahija poput Dodika. Ako se ne mogu obračunati s Dodikom, kako će s Putinom? Nije realno da Putin prizna RS. Dodik neće povući riskantne poteze; nije toliki hazarder! U tom slučaju RS i Dodik bi bili gubitnici. Važno je da Srbija promijeni ploču. Svaki Vučićev potez protiv interesa EU bi bio riskantan. Srbiju neće niko napasti; mogu samo oni nekoga napasti. Srbija ako pokrene vojne sile – bit će agresor! Ne vjerujem da će Vučić ići tim putem, jer bi on bio gubitnik", naveo je Lazović.

Smatra i kako neće NATO ući u Ukrajinu - jer bi to bio svjetski problem.

"Ako bude trećeg svjetskog rata, svijet će nestati. Ako neko pritisne dugme, bit će mu uzvraćeno. Putin vodi državu kako je vodio KGB. Ako bude poražen, bojim se njegovih suludih ideja. Ne znam zašto bi nastavio dalje ako nema ideju vraćanja Sovjetskog Saveza. Kalabuhov je produžena ruka ruske politike. Ima zadatak da proizvodi turbulencije", naveo je Lazović.

Također, objasnio je da smatra kako raspad Jugoslavije traje i dalje i da se " srpska ideja pokušava homogenizovati".

"Etničke politike su zarobile BiH. One su problem i za Evropski parlament. Etničke politike se moraju skloniti. Implementacija presuda Suda za ljudska prava je korak ka uklanjanju etničkih politika. Gordan Grlić Radman Miloševićevu agresiju opravdava time što je Jugoslavija bila građanska. Dodikova politika je da što više razvlasti BiH, a ojača RS. Dodik ne preza od otimačine – ni državne ni lične. Otimačina državne teritorije može značiti samo prenos na Srbiju. BiH ne smije dozvoliti da njenom imovinom raspolažu druge države. Ustavni sud bi morao zauzeti jasan stav. Milanović, kao predsjednik evropske države, dobio je preporuke da se mora ponašati u skladu sa evropskim standardima. Nisam siguran da se domaće snage mogu oduprijeti Dodiku i Čoviću ako krenu u radikalizam", poručio je Lazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije