U EU se koronom zarazilo između 60 i 80 posto stanovnika

2
Hina
U EU se koronom zarazilo između 60 i 80 posto stanovnika
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Između 60 i 80 posto stanovnika EU zaraženo je do sada COVID-19, procjena je Europske komisije koju je danas iznijela povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

“Procjenjuje se da je između 60 i 80 posto populacije EU do sada imalo COVID-19”, rekla je Kyriakides na konferenciji za novinare.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, do sada je zabilježeno registriranih slučajeva COVID-19 u oko 30 posto populacije, ali ako se dodaju neprijavljeni slučajevi, taj se broj penje na oko 350 miliona, što je oko 77 posto stanovništva EU.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Nakon što se pandemija koronavirusa primirila, Komisija je pozvala države članice da potiču vakcinisanje dosad nevakcinisanih osoba, posebice djece prije početka nove školske godine.

“Ulazimo u novu fazu pandemije, prelazimo s izvanrednog stanja na održivije upravljanje COVID-19. Ipak, moramo ostati na oprezu. Broj zaraženih i dalje je visok u EU, a mnogi ljudi i dalje umiru od COVID-19 diljem svijeta. Štoviše, nove varijante mogu se pojaviti i brzo se širiti. Stoga, moramo dodatno pojačati vakcinisanje i poticati ciljano testiranje te moramo nastaviti blisko koordinirati naše odgovore u EU”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije