Znate li koliko je trajala najduža poznata infekcija COVID-a?

1
Hina
Znate li koliko je trajala najduža poznata infekcija COVID-a?
Foto: EPA-EFA / Ilustracija

Najduža infekcija novim koronavirusom kod jedne osobe, prije nego što je umrla od posljedica COVID-19, trajala je 505 dana, objavili su danas britanski naučnici.

Prethodno je jedna osoba bila pozitivna na SARS-CoV-2 punih 335 dana.

Kod većine ljudi koji se zaraze tim virusom tijelo je sposobno samo ga prebroditi i pobijediti infekciju, ali pacijent koji je bio pozitivan 505 dana u kontinuitetu imao je jako oslabljen imunološki sistem i više komorbiditeta.

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

Prvi pozitivan test imao je početkom 2020., a potom je pacijent bio pozitivan i kod svih ostalih testiranja, sve do smrti 2021.

Naučnici, koji su proučavali virus kod devet COVID-pacijenata u Londonu, ustanovili su da bi se kod imunkompromitiranih osoba mogle pojaviti nove COVID-varijante.

Naučnici s londonskog King's Collegea i iz zaklade Guy's and St. Thomas' NHS Foundation Trust svoje rezultate istraživanja predstavili su na Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti (ECCMID) u Lisabonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije