Više od 1.000 mrtvih u jednom danu, metropola priprema poljsku bolnicu

0
Radiosarajevo.ba
Više od 1.000 mrtvih u jednom danu, metropola priprema poljsku bolnicu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Poljska bolnica bit će korištena u Londonu bude li potrebno ublažiti pritisak na druge bolnice u gradu, rekli su zvaničnici nakon što su procurili službeni dokumenti koji sugeriraju da Londonu prijeti nedostatak kreveta za dvije sedmice. 

Predviđanja koja su procurila do Health Service Journala pokazuju da će, ako broj oboljelih od COVID-19 bude povećan najnižom stopom koja se smatra vjerojatnom, londonskim bolnicama nedostajat će blizu 2.000 kreveta za akutne slučajeve i intenzivnu njegu do 19. januara. 

Upitan o prognozama, ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je zabrinut zbog pritiska na nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i da je vlada omogućila dodatne resurse u dijelovima zemlje pod najvećim pritiskom. 

"Primjerice, u Londonu smo osigurali da bolnica Nightingale bude u pripravnosti i ondje bude li potrebno. I bude li nužno, naravno, bit će korištena", rekao je regiirajući se na poljsku bolnicu koja je uspostavljena na početku pandemije.

Engleska je uvela novo nacionalno zatvaranje u utorak, škole su zatvorene, a građanima je uvedena odredba da ostanu u kući dok vlada nastoji suzbiti nove zaraze, djelomice izazvane novim visokozaraznim sojem koronavirusa.  

U srijedu je dnevni broj umrlih od COVID-19 širom Ujedinjenog Kraljevstva prešao 1.000, prvi put od aprila. U zemlji je od početka pandemije umrlo više od 77.300 ljudi, najviše u Europi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije