Velika Britanija počinje cijepljenje Oxfordovom vakcinom

0
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija počinje cijepljenje Oxfordovom vakcinom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Velika Britanija danas, kao prva u svijetu, počinje koristiti jeftino i lako prenosivo cjepivo protiv COVID-19 farmaceutske kompanije AstraZeneca i Sveučilišta Oxford, te će tako napraviti još jedan korak naprijed u globalnoj borbi s pandemijom koronavirusa.

Ukupno 530.000 do sada pripremljenih doza toga cjepiva distribuirano je u šest engleskih bolnica. Program će se potom proširiti na stotine drugih mjesta širom Britanije, a vlada se nada da će u roku od nekoliko mjeseci biti isporučeni deseci miliona doza.

"Ovo je ključna prekretnica u našoj borbi protiv ovog užasnog virusa i nadam se da daje novu nadu svima da se počinje nazirati kraj ove pandemije", izjavio je ministar zdravstva Matt Hancock u saopćenju.

Prošli mjesec Britanija je prva u svijetu počela s cijepljenjem koristeći cjepivo Pfizera i BioNTecha koje se mora čuvati na vrlo niskim temperaturama. Do sada je to cjepivo primilo oko milion Britanaca, piše Hina.

Cjepivo Oxford/AstraZenece je jeftinije i može se čuvati u hladnjaku, pa ga je lakše transportirati i koristiti. Indija je u nedjelju to cjepivo odobrila za hitne slučajeve.

Posljednjih sedmica u Britaniji je došlo do značajnog porasta broja novozaraženih, uslijed pojave novog i zaraznijeg soja virusa. U nedjelju je zabilježeno gotovo 55.000 novih slučajeva, a ukupno je u zemlji od posljedica infekcije COVID-19 do sada umrlo više od 75.000 ljudi, na drugom mjestu po broju umrlih u Evropi.

Premijer Boris Johnson u nedjelju je izjavio da je moguće pooštravanje već ionako vrlo strogih mjera u toj zemlji.

Pojava i širenje novog soja virusa također je pridonijelo pristupu britanske vlade prema cijepljenju: sada je najveći prioritet da prvu dozu cjepiva dobije što veći broj ljudi, dok je primanje druge doze manje bitno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije