Velika Britanija ulazi u novu blokadu, mjere rigorozne kao u martu

0
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija ulazi u novu blokadu, mjere rigorozne kao u martu
Print Screen / Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da će u ponedjeljak stupiti na snagu nove mjere karantina na nivou čitave zemlje, u pokušaju da se spriječi nagli porast broja novozaraženih podstaktnut novim sojem koronavirusa koji prijeti da ugrozi zdravstveni sistem. 

Nove mjere slične su onima koje su bile na snazi početkom pandemije u martu. 

Škole će biti zatvorene, kao i sve neesencijalne radnje, dok će građani biti pozvani da ostanu u svojim domovima uvijek kada je to moguće.

"Škole i fakulteti zatvaraju se za većinu učenika, i oni prelaze na učenje na daljinu do sredine februara. Vrtići za sada ostaju otvoreni", rekao je Johnson u televizijskom obraćanju i pozvao ljude da se pridržavaju epidemioloških mjera. 

Građani će domove moći da napuste samo ukoliko ne mogu da rade od kuće. 

Izlazak iz domova bit će dozvoljen i radi odlaska u kupovinu potrepština kao što su hrana i lijekovi, radi vježbanja, pružanja pomoći i njege i odlaska kod ljekara. 

Neesencijalne prodavnice, ugostiteljski objekti i djelatnosti za ličnu njegu bit će zatvorene, ukoliko to već nije slučaj. 

Restorani će moći da nastave sa dostavom porudžbina i isporučivanjem porudžbina za ponijeti, izuzev kada je riječ o alkoholnim pićima.

Sportski objekti na otvorenom će biti zatvoreni, a timski sportovi na otvorenom zabranjeni. 

Crkve mogu da ostanu otvorene za invididualne i kolektivne molitve, uz održavanje propisane distance.

Kada je riječ o putovanjima, bit će dozvoljena samo ona koja su nužno neophodna.

Očekuje se da će mjere ostati na snazi do polovine februara, a parlament će ih razmatrati sutra.

Vlada se nada da će nove mjere spriječiti nagli porast broja novozaraženih i hospitalizovanih pacijenata, nakon što su četiri glavna medicinska zvaničnika odlučila da nivo upozorenja na COVID-19 podignu na peti najviši nivo prvi put od početka pandemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije